Tótkomlós/galériával

2022.02.13. 15:43

A patinás Komló hotel új funkciót kapott

Évtizedekig azért figyelték a tótkomlósiak aggódva, mi lesz a belváros patinás épületének, a Komlónak a sorsa, mert az állapota romlott. Az eltelt egy évben azért övezte nagy figyelem az épületet, mert zajlott a felújítás. Napjainkban pedig egyre többen szemrevételezik belülről is. Jártak már az ódon, de megszépült falak között vállalkozók, a polgármesteri hivatal munkatársai. A hivatalos és ünnepélyes avatás előtt a lakosság számára is szerveznek nyílt napokat, amikor bejárhatják a megszépült épület belső tereit.

Csete Ilona

A szerző felvétele

Nosztalgikus volt a hangulat, kicsit visszhangoztak a hatalmas, száztíz négyzetméteres nagytermek, amikor Horváth Zoltán alpolgármester múltidézését hallgatták a jelenlévők a minap. A Szálló a Komlóhoz nevet viselő, 1881-ben épült műemléki épület volt Tótkomlós első emeletes háza. Hajdan a hotel 6 kiadható szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett. A szálloda a helyi polgári élet meghatározó színtere volt a nyolcvanas évek közepéig. A Komlót a helyi áfész üzemeltette, szállodáját később irodákká alakították át. A rendszerváltást követően visszakerült az ingatlan az önkormányzathoz. A patinás épület részegységeiben szolgáltatók, kereskedelmi egységek működtek. 1996-ban végleg bezárt. Igaz, filmforgatásra kinyitották az ódon épületet. 

Az önkormányzat sokáig kereste megmentésére a jó megoldást. Végül egy TOP-os pályázatból inkubátorház funkcióra alakították át.

Már a tervezésnél tiszteletben tartották a hagyományokat, az eredeti állapot helyreállítására törekedtek. A város egyik legimpozánsabb épületének a renoválásához, felújításához, energetikai korszerűsítéséhez 2020-ban kezdtek a kivitelezők.

A Komló elkészült, hosszú évek után ismét szolgálhatja a várost inkubátorházként. A vállalkozók már érdeklődnek iránta. A település szimbóluma a Komló. Báli vigasságoknak adott helyet a nagyterem sokáig – a séta közben voltak, akik erről is szívesen megemlékeztek, vagy egykori munkahelyük láttán nosztalgiáztak. Mások azt idézték fel, hol volt az étterem, a konyha, a cukrászda, az utolsó kocsma anno.

Horváth Zoltán kalauzolta a komlósiakat az épületben. Mindenki jól emlékezett arra, milyen rossz állapotban várta sorsa jobbra fordulását az ingatlan. A tető szinte minden részén beázott, a nyílászárók miatt egy erősebb szélnél például az utcát is le kellett zárni. A kivitelezés során volt bontás, javítás, tetőfedés, csatornázás, az eredeti festékréteg is előkerült, ami 140 évvel ezelőtt került a falra. 

Az épület Széchenyi utca felőli része teljesen megújult. Irodák várják a vállalkozásokat. Az emeleten, a nagyterem láttán is sok emléket megosztottak egymással a látogatók. 

A folyosókról kitekintve megelevenedett a múlt Komlója: a hátsó, belső udvari résznek a felújítását ez a projekt nem tartalmazza. Ez a jövő feladata. 2022-re elkészült 12 helyiség, mosdók, raktárak. Vannak még teendők. Az elvitathatatlan, hogy a komlósiak szívében elevenen él a szálloda múltja. Abban bíznak, lesz jövője is. Az már bizonyos: a Komló kovácsoltvas erkélyéről a kilátás gyönyörű. A megújult épület kilátásai is bizakodásra adnak okot.

Pályázati forrásból megszépült

A Komlós Településszolgáltatási Korlátolt Felelősségű Társaság nyert TOP-os pályázaton 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást (220 millió forintot). Az volt a cél, a felújítás után az ingatlan váljon alkalmassá a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak teret adó inkubátor épület kialakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában