Nemzetiségek megbecsülése

2022.02.04. 19:55

A komlósi szlovákok ötvenmillió forintos forrást kaptak

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken Tótkomlósra látogatott. Békés megye 4. számú választókerületében odaítélt nemzetiségi támogatásokról tartott sajtótájékoztatót. Elsőként a jó hírről vendéglátóját, Laukó Zsuzsannát, a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda intézményvezetőjét tájékoztatta. Ám több komlósi szlovák szervezet is van a nyertesek között.

Csete Ilona

Erdős Norbert Laukó Zsuzsannával járt a Diófa utcai óvodában /Fotó: Imre György/

Erdős Norbert Laukó Zsuzsannával járt a Diófa utcai óvodában /Fotó: Imre György/

A sajtótájékoztató előtt megtekintette Erdős Norbert a szlovák iskolát, a szlovák tájházat. Vendéglátói, a helyi szlovákság vezetői elkísérték a szlovák regionális központba, majd a Diófa utcai szlovák óvodában a sajtó munkatársainak beszélt az államtitkár a benyomásairól és a 4. számú választókerület településeire érkező forintokról.

– A nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2022. évi támogatásáról a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő által meghozott döntés értelmében a tótkomlósi szlovákok 50 millió forintnál is több forráshoz jutottak. A helyszínválasztásunk nem véletlen – fogalmazott az újságírókkal való találkozásakor Erdős Norbert, aki a tetőre mutatva megjegyezte, az óvoda tetőszerkezetének a felújítása már időszerű.

– Békés megye 4. számú választókerületében számos sikeres, nyertes pályázatról tudok beszámolni. Komlóson ide érkezik a legjelentősebb forrás, 15 millió forint – hangsúlyozta a politikus.

– A magyar kormánynak és nekem, lokálpatriótának is fontosak a nemzetiségek. Azok a települések, ahol élnek, azok kultúrája, szellemisége által válnak gazdagabbá. Megbecsülésüknek, megerősítésüknek számos módja van. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az utóbbi években megsokszorozódott a támogatásuk. Szép 12 év van mögöttünk. A következő négy évben is erre készülünk – fogalmazott az államtitkár, majd a konkrét nyerteseket, a sikeres pályázatok hasznosulásának a helyszíneit, módjait sorolta.

 

A Komlósi Szlovákokért Alapítvány a szlovák kultúra és identitás, valamint a szlovák színjátszás 115. évfordulója alkalmából több projektjére több mint 1 millió 800 ezer forintot fordíthat. A Szlovák Nemzetiségi Műveltségért Alapítvány is több címen (tábor, működési támogatás, szlovák kultúra hónapja) nyert több mint 1 millió forintot. A Komlós Néptánc Egyesület táncház-sorozatára, idei működésére fordíthat 1,5 millió forintot, a Komlósi Szlovákok Szervezete pedig a hagyományőrzésre 2,4 milliót. A visszatelepülteknél szervezendő látogatásra, hazai és nemzetközi tevékenységére a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége több mint 5 millió forintot fordíthat. A szlovák iskola és óvoda a tetőfelújításon kívül a tornaterem szellőztetésére, klimatizálására nyert 8 millió forintot, a szlovák nemzetiségi önkormányzat a szlovák gasztronómiai hagyományok őrzésére, valamint a Tótkomlósi Szlovák Regionális Központ fejlesztésére több mint 15 millió forintot nyert.

Békés megye 4. számú választókerületének más településein élők is sikeresen pályáztak. Nyertesei a 2022. évi nemzetiségek beruházásainak, programszervezéseknek például a battonyaiak. Erdős Norbert elmondta, az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület gasztrofesztiválra, a szerb iskola gyermek- és családi napra, kapcsolatépítésre, szerb nemzetiségi táborra, gyermek színjátszók találkozójára fordíthatja a pályázati pénzeket. A Battonyai Románok Nemzetiségi Egyesület, a Battonyai Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, a Lucian Magdu Alapítvány, a román iskola, a Magyarországi Románok Önkormányzata az iskolai sportudvar felújítására, román nemzetiségi énekversenyre, az anyaországgal való ismerkedésre pályázott és nyert. A szerb országos önkormányzat a szerb iskola és óvoda bővítési munkálataira, valamint beszerzéseik finanszírozására, a helyi szerb önkormányzat pedig kulturális napjuk, újvidéki színházlátogatásuk sikeres lebonyolítására kapott anyagi támogatást.

Pályáztak és nyertek

Kevermesen a katolikus templom felújítására nyert támogatást az egyházközség; Medgyesegyházán a románság anyaországi látogatásukra, hagyományaik őrzésére, táboroztatásra kapott forrást. Mezőhegyesen a román nemzetiségi önkormányzat három nemzetiségi és kulturális alkalmainak a sikeres megszervezésére fordíthatja az anyagi forrást, a nagybánhegyesi szlovák önkormányzat pedig a szlovák alkotóművészet támogatására. Pusztaottlakán a román egyesület az anyanyelv és a hagyományok ápolására beadott pályázatát bírálták el pozitívan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában