Testületi ülés

2022.02.01. 15:48

A büdzséről és szúnyoggyérítésről is döntöttek Gyomaendrődön

A január végi képviselő-testületi ülés döntéseiről tartott sajtótájékoztatót kedden Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere. A városvezető az ülésezés fontosabb témái közül a város költségvetéséről is beszélt.

V. E.

Toldi Balázs a képviselő-testület fontosabb döntéseit összegezte /Fotó: Vásári Erzsébet/

Toldi Balázs elmondta, decemberben már készítettek egy koncepciót, amiben akkor még 100 millió forintos hiány mutatkozott. Az év elejére azonban ezt sikerült bepótolni egyrészt a kiegészítő kormányzati támogatásokból, másrészt pedig a helyi vállalkozók és intézmények hozzáállásával, valamint a polgármesteri hivatal segítségével. Így első körben 3,8 milliárdos fő összeggel elfogadta a büdzsét a képviselő-testület.

Mint megtudtuk, a költségvetéssel együtt az önkormányzat által kiírt támogatási alapot is elfogadták. Ezen belül volt többek között sport-, idegenforgalmi-, kulturális- és környezetvédelmi alap is. Utóbbi célja a holtágak melletti szúnyoggyérítés segítése, ami a holtági egyesületek forrásának kiegészítésével valósul meg az előző évhez hasonlóan. Erre mintegy 30 millió forintot szánnak, civil szervezetek működésének segítése néven.

A következő döntés a dr. Fekécs Tünde, települési gyermek háziorvossal történő szerződésmódosításról szólt. Ennek lényege hogy az új egyezség alapján a gyermekorvos meghosszabbítja a rendelési idejét, amit szintén pozitívan bírált a testület. Továbbá döntöttek Gyomaendrőd hatályos településrendezési eszköz 12. számú módosítását elindítja, és elfogadja azokat a javaslatokat, melyeket a városvezetés elé tárt a fő építész illetve külső kérelmezők. Ezek lényege a korszerűsítés, a helyi gazdasági élet erősítése. 

Megszavazták egy pályázaton való elindulást is, amit a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közösen írt ki. Beadványuk a nagy forgalmú Selyem út több burkolatcseréjéről és padkarendezéséről szól, közel 1200 méter hosszúságban és teljes szélességében, amire 40 millió forintot szeretnének elnyerni. Ehhez tennének hozzá 13-14 millió forint önkormányzati önerőt.

Végül említette a Kner Emlékévet, aminek első programja csütörtökön a Kner Piroska szakácskönyv bemutatója lesz. Elmondta, a város összes 2022-es ünnepségét és rendezvényét a Kner Nyomda alapításának 140. évfordulójának tematikájában szervezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában