Cervinus Teátrum

2022.02.15. 06:30

A Békés megyei betyárvilágot népszerűsíti a szarvasi előadás

Egy új műfajteremtő, úgynevezett folk musicalt visz színpadra Békési Betyárok címmel márciusban a szarvasi Cervinus Teátrum. Témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, célközönsége pedig az általános iskola felső tagozatos tanulói. A darab a Békés Megyei Önkormányzat pályázati támogatásával valósul meg, próbái a napokban kezdődtek.

Vásári Erzsébet, [email protected]

A népzenét szeretnék a fiatalokhoz közelíteni a Békési Betyárokkal

Fotó: Imre György

Tizenhárom alkalommal láthatja a közönség tavasszal azt a folk musicalt, amit Békési Betyárok címmel visz színpadra a Cervinus Teátrum. A darab témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és a korabeli társadalmi viszonyok hiteles bemutatása mellett műfajteremtő szerepe is lesz. A folk musical célja ugyanis egy olyan zenei világ megteremtése, amely a magyar zenei motívumokat ötvözi a világzene dallamvilágával, ezáltal létrehozva egy új, egyedi zenei stílust. A próbák a napokban kezdődtek meg Szarvason, a bemutató március 12-én lesz.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója kifejtette, egy olyan projektbe kezdtek bele, amely mögött sok másikhoz hasonlóan pályázati pénz van. Viszont a forrást ezúttal a Békés Megyei Önkormányzat nyújtja, amely Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében címmel hirdetett meg korábban egy pályázatot. 

Ennek köszönhetően hívják életre a Békési Betyárok folk musicalt, melynek elsődleges feladata, hogy a Békés megyei betyárvilágot, mint legendakört népszerűsítse egy előadás keretében. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejében játszódik, amin belül a megyei betyárok érintettségét mutatja be. Szövegkönyvét Belinszki Zoltán írta, dallamvilágát Szekér Gergő énekes indította útnak, az ötletgazda és egyben rendező pedig Varga Viktor. A projektben természetesen helyet kaptak táncosok is.

Varga Viktor elárulta, régi vágya volt már az, hogy a népzenét populárisabbá tegyék a mostaninál. Ugyanis számtalan jó példája volt már Szarvason annak, hogy néptánc előadásokon vagy népzenei koncerteken telt házzal működött a Vízi Színház, mert nagyon szereti azokat a közönség. 

Az ország különböző pontjait járva azonban nem tapasztalt mindenhol ekkora szeretetet a műfaj iránt. A fiatalok köréből pedig kifejezetten csak azok szeretik, akik néptáncosok, míg a többség inkább ódzkodik tőle. Miközben a népzenének vannak olyan szép motívumai, amelyek egészen a popkultúráig is eljutottak. Ezért is tesznek most egy kísérletet, ami szakmai kihívás zeneileg és színház technikailag is. Egy új műfajt próbálnak ugyanis megteremteni, a fent említett folk musical-t. 

Popzenei musical motívumokat és populáris színházi motívumokat gyűrnek össze, amivel szeretnék népszerűvé tenni a fiatalok körében a népzene kultúráját. Tehát kicsit másképp nyúlnak hozzá ugyanahhoz a témához. Emellett a darabban egyfajta hangulatképet adnak a történelemből, a 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéről, ráadásul szintén a fiatalokat megcélozva, egy szerelmi történet keretében.

A szereposztás is különleges a Békési Betyárokban

Varga Viktortól megtudtuk, az előadás szereposztása is különleges, hiszen az egyik főszereplője Eva Javorská, szlovákiából származó színésznő, aki Szarvason tanult meg igazán magyarul. Szereplője továbbá Kiss Péter Balázs, aki számos sorozatból ismert, illetve Nádházy Péter, Szente Árpád Csaba és Boronyák Gergely. A koreográfiákat két fiatal, tehetséges táncos-koreográfusra Oláh Márkóra és Szabó Róbertre bízták. Végül elmondta, hogy Bartók Béla népdalgyűjtései adtak inspirációt a dalokhoz, melyek modern hangszerelésben szólalnak meg. Ehhez illeszkednek a koreográfia elemei. A szövegkönyvben pedig a békési tájszólás (í-zés) mellett a dél-alföldi térségre jellemző szavak is megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában