Különleges film - Videóval

2022.01.07. 19:59

Trianon drámája elevenedett meg a csabai városháza homlokzatán

Különleges élményben lehetett részük pénteken kora este a békéscsabaiaknak. Az érdeklődők a városháza épületének homlokzatára vetítve láthattak részleteket a Megafilm gyártásában készült, a trianoni békediktátumot új megvilágításba és értelmezési keretbe helyező Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmből.

Papp Gábor

Fotók: Imre György

 A vetítés az egyik induló eleme volt annak a középiskolásoknak hirdetett, egyéni látásmód, önálló felfedezés bemutatására is lehetőséget adó vetélkedőnek, amelyben Trianon kulcskérdéseire kereshetik és kaphatják meg a választ a fiatalok. Mint megtudtuk, pénteken ugyanebben az időpontban Sopronban és Keszthelyen is volt hasonló vetítés. A „Béke - A nemzetek felett” című dokumentum-játékfilm a vetélkedőben is fontos szerepet kap.

Mint a megmérettetés oldalán is olvasható, több mint 100 év telt el azóta, hogy a trianoni szerződéssel Magyarország elveszítette lakosságának felét és területének kétharmadát, nemzetértékeinek pedig egyes területeken java részét. „Ahogyan az sem kevésbé fontos tény, hogy 1920. június 4.-én hiába csonkították meg nemzetünket, mert az elcsatolt országrészek nagyobb hányadán a magyar nyelv, kultúra és nemzetidentitás a mai napig elevenen él. Tény, hogy a magyarságnak ez az időtállósága, dacolása nagyhatalmi szándékokkal, változó rezsimek kicsit sem jószándékú packázásával csodával határos.” – emelték ki a szervezők a honlapon.

„De vajon hogyan kényszerítették rá erre a csodával határosan erős, kitartó, időtálló és dacos nemzetre a trianoni békediktátumot? Mi történt a Franciaországba érkező magyar delegációval 1920. január 7-e után? Kik és milyen képet festettek a magyarokról a korabeli közvélemény előtt annak érdekében, hogy „eladható” legyen a nemzetcsonkítás?” Ilyen és hasonló kérdések megválaszolásának kalandját kínálja az érdeklődő diákok számára a vetélkedő.

A vetélkedőre három fős, 9-12. osztályos középiskolás diákok jelentkezhettek. Az online kitölthető kvízből és egy önálló, Trianonnal összefüggő felfedezést, emléket kreatívan bemutató gyakorlati feladatból – filmkészítésből – álló versenyen az első helyezett csapat tagjai fejenként 200, a második 175, míg a harmadik helyezettek 150 ezer forintos, szabadon felhasználható utazási utalványt nyernek, az első három csapat felkészítő tanárai pedig fejenként 100-100 ezer forint értékű, szintén szabadon felhasználható utazási utalványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában