Turizmus

2022.01.24. 19:30

Tovább nőhet Szabadkígyós vonzereje

Szabadkígyós is csatlakozott a a Békéscsabai Turisztikai Egyesülethez a napokban. A helyi önkormányzat ezzel az együttműködéssel szeretné tovább fokozni a település vonzerejét.

Vágvölgyi Nóra-Licska Balázs

Balogh József, Opauszki Zoltán és Zatykó Katalin bejárta a felújítás előtt álló kiállítóteret /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere elmondta, a most meginduló pályázatuk szempontjából is előnyös lehet a Békéscsabai Turisztikai Egyesülethez való csatlakozás. 

– Elsősorban a helyi turizmus fellendítését célozza a pályázat, ezáltal nemcsak turisztikailag, hanem fizikailag is be tudunk kapcsolódni az ország vérkeringésébe. A pályázatnak fontos részét képezi a Wenckheim kerékpárút közel öt kilométeres szakasza, amely Szabadkígyóst és Újkígyóst fogja összekötni. Emellett egy modern parkolóhelyet alakítunk ki, fejlesztjük a kígyósi tanösvényt, felújítjuk a kastély melletti majort, mely egykor a kiszolgálószemélyzet élettere volt, és amit még annak idején Wenckheim József Antal alapított – avatott be minket Balogh József. 

– A Kenderföldek és a kastély között épülő Wenckheim turista- és kerékpárút révén egyébként is erősödik a kapcsolat Békéscsaba és Szabadkígyós között, így kézenfekvő volt, hogy a település önkormányzata tagként csatlakozzon a Békéscsabai Turisztikai Egyesülethez – ezt már Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke mondta, emlékeztetve, korábban Békés is belépett a civil szervezetbe. 

– Minden egyes együttműködés előrelépést jelent, a turistáknak nyújtott szolgáltatásokban pedig többletet – folytatta, hozzáfűzve, így bővülhet a Gyula–Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség kínálata, tovább nőhet a térség vonzereje. 

Hangsúlyozta, hogy Szabadkígyós esetén nem csak a kastély lehet érdekes, izgalmas az érdeklődők számára, hiszen az önkormányzat számos turisztikai beruházást valósít meg vagy tervez. Azzal, hogy bicikliút épülhet Szabadkígyós és Újkígyós között, lényegében meghosszabbodhat a Wenckheim turista- és kerékpárút, de különleges lehet a helytörténeti gyűjtemény is. 

Hozzátette, a közel hatszázmillió forintos forrásból szeretnének bekapcsolódni az országos turizmusba, és fejlesztések segítségével bemutatni a kastély látogatóinak a települést és a helyi sajátosságokat is. 

Cselédélet

A kastély mellett található major a kiszolgálószemélyzet élettere volt, így ott a cselédség és az irányító tisztséget betöltő vidéki urak életét ismerhetik meg a látogatók. A majorságot Wenckheim József Antal alapította, akiről Jókai Mór híres regényalakját, az egy magyar nábobot mintázta. A nábob kastélyát 1810-ben építették Ziegler Antal uradalmi építész tervei alapján. A gróf innen irányította a közel 60 ezer holdon folyó gazdaságát. Az épület ma is áll, mellette található a volt titkári ház, a volt intézői ház és néhány gazdasági épület. 

A cselédlakások ma is a majorság látványosságai közé tartoznak. Nem messze innen Ferenc József és Sisi látogatásának tiszteletére diadalkaput is emeltek. A kaput az 50-es években ledöntötték, melyet az önkormányzat 2003-ban újra felépíttetett. Ugyancsak itt található a Szent Anna-kápolna, amelyet szintén Ziegler Antal tervei alapján építettek. A kápolna mögött pedig az Ybl Miklós által tervezett Wenckheim családi kripta kapott helyet. A cselédlakások során áll még a régi posta épülete is, mely a pályázati összegből szintén megújul majd. 

Nagypolgári miliő fogadja majd a látogatókat

Az elnyert pályázati összegből a helytörténeti kiállítótér is megújul, ahol a tervek szerint egy vidéki nagypolgári miliőt alakítanak ki. 

– Ez az úri negyede volt a majorságnak. A raktárunkban vannak bútorok, melyek a kiállítótérbe kerülnek. Van például egy korabeli szekrényünk, egy harmóniumunk, melyek biztosan részei lesznek az új berendezésnek. 

A tervek szerint a bejáratnál helytörténeti kiállítás fogadja majd az érdeklődőket, és virtuális sétát is szeretnének tartani. Ugyanakkor nem lesz lekordonozva semmi, nem lesznek vitrinek, bármit meg lehet majd érinteni, vagy akár rá is ülhetnek a látogatók. Továbbá rendhagyó módon, tematikus, antikolt újságok fogják rejteni a tárlatról tudni érdemes információkat – avatott be minket Lánczi Ildikó idegenvezető. Hozzátette, a jelenleg raktárként használt helyiség is új funkciót kap, egy tevékenységbemutatót gondoltak ide, ahol a térségre jellemző gazdasági, vadászati, mezőgazdasági minikiállítás várja majd az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában