Táliber

2022.01.18. 19:52

Több kutyabarát helyet szeretnének a csabai gazdik

A kutyákról, a felelős állattartás helyzetéről és a békéscsabai kutyás állapotokról készített egy online kérdőíves felmérést nemrégiben a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány. A csabai szervezet kutyabarát programjáról, a felmérés eredményeiről és a lehetséges megoldásokról Zsótér Mária, az alapítvány elnöke beszélt.

Nagy Szilvia

Laczó Rita, a Táliber alapítvány egyik önkéntese és Zsótér Mária a három hónapos airedale terrierrel, Domival tett meg egy sétát a békéscsabai ligetben /Fotó: Imre György/

Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke elmondta, a kérdőív ötletét az előző rendezvények kapcsán felmerülő kérdések, kutyás tapasztalatok és problémák adták. 

– Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy közös cél, a kutyás érdekek képviselete mennyire mozgósítja a helyi kutyás közösséget. Vártuk azoknak a válaszait, akiknek van kutyájuk, de azokét is, akiknek jelenleg nincs, de volt, vagy tervezik, hogy lesz – avatott be minket. A 26 kérdés megválaszolása név nélkül, önkéntes alapon történt. A kitöltésre tavaly októberben volt mód, több mint ötvenen éltek a lehetőséggel. 

– Ez a minta kevés, ezért csak „óvatosan” lehet megállapításokat megfogalmazni, esetleg irányokat megjelölni. Ugyanakkor, ha a fejlesztendő területekre koncentrálunk, akkor a problémákra fókuszálva, azokat kiegészítve meg lehet fogalmazni javaslatokat, például az egyetlen kutyafuttató helyzetét, esetleg újak kialakítását, a kutyabarát helyek számának növelését – sorolta az alapítvány elnöke, aki elárulta, a válaszokból kiderült, hogy a kutyával töltött idő összefüggésben van azzal, hogy kinti és/ vagy benti kutyatartást választ a gazda. 

– A kintiekkel jelentősen kevesebbet foglalkoznak. Ennek okait is érdemes lenne vizsgálni, ugyanis ez nem csak a kitöltőkre lehet jellemző. Viszont más adatok alapján azt feltételezhetjük, hogy ezek a kinti kutyák is szerves részei a családi életnek – hangsúlyozta Zsótér Mária. A válaszokból továbbá az is kitűnik, a kutyasétáltatás inkább közösségi tevékenység, mint magányos ­műfaj. – A séta során nem csak azok találkoznak más kutyásokkal, akik kifejezetten szeretnek összefutni társakkal, így ez a fajta városi kutyatartás, a séták közösségfejlesztői szemmel is számos lehetőséget tartogatnak. A Táliber Közösségfejlesztő Alapítványnak ezzel kapcsolatban is vannak már ötletei, kezdeményezései – fűzte hozzá az alapítvány elnöke. Ugyanakkor kiemelte, bár a békéscsabai önkormányzat 2019-ben három helyen is tervezett kutyafuttatót kialakítani, ez a lakók körében komoly ellenállást váltott ki.

– Végül a város szélén lévő CsabaParkban alakítottak ki egyet 2020-ban. Ennek ismertségével, használatával kapcsolatban is tettünk fel kérdéseket. A válaszokból egyértelműen látható, hogy a hozzá közel lakók használják a leggyakrabban. A város más területein élők számára azonban messze van, ezért nem viszik oda a kedvenceiket. A kutyások számára a lakókörnyezetben lenne segítség a kutyafuttató megléte. Ahogy eleinte a játszóterek, majd napjainkban a szabadtéri kondiparkok is egyre-másra létesülnek városszerte, eljöhet az az idő, amikor a kutyák és gazdáik számára is elérhetővé válnak a futtatók, esetleg integrált közösségi terek – fogalmazott Zsótér Mária. Végül kifejtette, a kutyafuttatók kérdésköréhez hasonló szemléletváltás szükséges ahhoz is, hogy minél több kutyabarát hely legyen a városban, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent ellepnek majd a kutyások. Az ilyen helyek száma lényegében leképezi a települési közgondolkodást kutyás kérdésekben.

Sok békéscsabai elblicceli az ebösszeírást

A felmérések alapján a magyar lakosság 36 százaléka tart otthon legalább egy kutyát, vagyis közel hárommillió gazdis eb él Magyarországon. Az állatbarát háztartások országos területi felosztása szerint az alföldi régióban igen magas, 45 százalékos a kutyatartók aránya. – Békéscsaba lakossága a 2021-es évben 58 ezer fő volt, ami hozzávetőlegesen 29 ezer háztartást jelent, háztartásonként legalább egy kutyával. Ennek ellenére az előző, 2017-es ebösszeírás során csupán kevesebb mint 3 ezer kutyát jelentettek le, a 2020-as évben pedig az ebek száma még az előző adatot is alulmúlta – avatott be minket a statisztikákba Zsótér Mária. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában