Kutyakiállítás

2022.01.15. 15:28

Több díjat is bezsebeltek a csabai kutyák az európai versenyen

Az elmúlt év utolsó napjaiban Budapest adott otthont az Európa Kutyakiállításnak, melyen 56 ország 16 ezer kutyája mérette meg magát. A világrendezvényen ott voltak a békéscsabai kutyák is, s végül igen szép eredményekkel térhettek haza.

Gál Csaba

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Magyarországon mintegy egymillió kutyát tartanak, amely nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által megrendezett négynapos Európa Kutyakiállítás a Vadászati és Természeti Világkiállítás záró rendezvénye volt, a rendezvényen hazánk több mint 3 ezer kutyával vett részt.

– Nemzetünknek mindig is fontos volt a kutya. Nem véletlen, hogy hazánk a terelő- és pásztorkutyák mellett többféle vadászkutyafajtával dicsekedhet – mutatott rá megnyitóbeszédében Nagy István agrárminiszter. Mint elmondta, négy évvel ezelőtt kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is. Ez a kilenc kutyafajta a kuvasz, a komondor, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű-, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó.

Az Európa Kutyakiállításra a legtöbb nevezett kutyafajta a golden retriever, a magyar fajták közül pedig a rövidszőrű vizsla volt.

– Büszkék vagyunk, hogy egyesületünk tagjainak is sikerült kiemelkedő eredményeket elérni ezen a nívós eseményen – mondta el Bátonyi Gábor, a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület elnöke.

A kutyákat, más nemzetközi kiállításokhoz hasonlóan, a küllembírók fajtájuknak megfelelően, mozgásában, illetve állásában értékelték. A bírálati szempontokat az adott fajta standard leírása szabályozza.

Fotó: FCI European Dogshow 2021/Facebook, Boris A Glukharev

– Tagjaink versenyekre való felkészüléséhez igény szerint a kutyaiskolánk is segítséget ad. Tenyésztőink egész fiatal kortól hoznak ki hozzánk kölyköket, szocializálni, szoktatni a kutyust a sok kutyatárshoz, és emberhez, a különböző ingerekhez. Így korán el tudják sajátítani a megfelelő viselkedési formákat, valamint a kiállítások protokolljait is gyakorolni tudják – hangsúlyozta Bátonyi Gábor.

A Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület idén április 1-e és 3-a között rendez egy háromnapos nemzetközi kutyakiállítást, melynek a CsabaPark ad majd otthont. 

– Itt személyesen is találkozhatunk a Junior Európa Győztes Szakállas Collie kutyával, vagy más győztesekkel, városunk büszkeségével, szurkolhatunk nekik, hogy városunkban is győzelemmel záródjon majd a verseny! Ezen rendezvényünk keretein belül, mint az az elmúlt években is történt, különlegességekkel, érdekességekkel, klubrendezvényekkel, fajtabemutatókkal, és természetesen a nagyon népszerű Hobbikutya Szépségverseny megrendezésével is készülünk – emelte ki Bátonyi Gábor.

Kazár Renáta és golden retriever kutyája Vice European Winner címet nyert /Fotó: Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület/Facebook/

Több díj is Békéscsabára került

Mint azt megtudtuk, az egyesület tagjai minden alkalmat, minden hétvégét kihasználnak a gyakorlásra, hogy minél szebb, színvonalasabb legyen egy ilyen prezentáció. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen közülük többen is nívós díjakkal térhettek haza. Kazár Renáta, Ch. Heartbeat Famous Gold „SKY” nevű golden retriever kutyájával Vice European Winner címet nyert, Jenei Lajos, HCH Heidy vom Goldsand „Heidy” nevű rottweiler kutyájával munka osztályban, kitűnő II. Res. CAC, Such Ferenc, Como vom Land des Stolzen Löwen „Como” nevű hosszú szőrű német juhászkutyájával pedig nyílt osztályban, Kitűnő I. CAC-díjat hozhatott haza. Suchné Vass Hajnalka, Ch. Stormy Corner Black Niagara „Belle” nevű bearded collie kutyája győztes osztályban kitűnő minősítést kapott, Farmarens I´m For Real „Cuba” nevű bearded collie kutyája pedig Junior European Winner címet nyert.

Suchné Vass Hajnalka és Cuba, Jenei Lajos kutyája Heidy, annak felvezetőjével, valamint Such Ferenc (kék ingben) és Como a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában