Vízgazdálkodási program

2022.01.21. 11:18

Tárolni is, nem csak elvezetni kell a vizet Békéscsabán

Készítsenek átfogó vízgazdálkodási programot – ezt javasolta a közelmúltban a városi közgyűlés ülésén Opauszki Zoltán. A város környezetvédelmi ügyekért is felelős tanácsnoka szerint a víz ügye egyre inkább központi kérdéssé válik, és megfelelően kell sáfárkodni azzal a vízvagyonnal, ami megjelenik a városban és környékén. Nemcsak elvezetni kell a vizet, hanem azt lehetőség szerint el is kell tárolni.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán tanácsnok a Darányi soron beszélt a záportározók fontosságáról is /Fotó: Bencsik Ádám/

A víz ügye egyre inkább központi, megkerülhetetlen kérdéssé válik – fogalmazott Opauszki Zoltán. Hozzátette, megfelelően kell sáfárkodni azzal a vízvagyonnal, ami megjelenik a városban és környékén. Debrecent hozta fel példaként, ahol Civaqua-program néven átfogó vízgazdálkodási programot alkottak, és úgy véli, Békéscsabának is érdemes lenne elköteleznie magát, hogy az önkormányzat készítsen egy hasonló programot, hiszen mint kiemelte, felelősséggel tartozunk a következő generációk felé, és ez a kérdés a jövőről szól. 

A város környezetvédelmi ügyekért is felelős tanácsnoka hozzátette: a tervek részét kell, hogy képezzék a csapadékvizet, a belvizet elvezető csatornák, árkok, a mezőgazdasági öntözőcsatornák, a záportározók, de az Élővíz-csatornáról vagy a jaminai bányatavakról is beszélni kell. 

A sokrétűség miatt sok szereplőt kell bevonni a folyamatba, az önkormányzat mellett például a vízügyi igazgatóságot, a társulatokat, a helyieket, a mezőgazdaság szereplőit, a civil szervezeteket, és közösen gondolkodva kell programot alkotni. 

Hangsúlyozta: jaminai önkormányzati képviselőként ő is tapasztalta az elmúlt években, hogy a hirtelen és nagy mennyiségben lezúduló eső problémákat okozott, hogy víz alatt álltak a kertek. Ugyanakkor nem csak az a feladat, hogy a rövid időn belül, hektikusan érkező csapadékot elvezessék. A vizet érdemes lenne a városon belül tartani és eltárolni ínségesebb, aszályosabb időszakokra. Ez a vízzel való önrendelkezés lehetőségét teremtené meg Békéscsabán. 

Hozzátette: az elmúlt időszakban voltak lokális, kisebb területeket érintő beavatkozások, fejlesztések, támogatások bevonásával a városban, amikor például vízelvezető árkokat tettek rendbe, újítottak fel. Úgy véli azonban, hogy az alapvető infrastruktúra tekintetében biztos alapokat kell teremteni, hosszú távon kell gondolkodni, és ezt tenné lehetővé, ha előzetesen készülne pályázati források bevonásával egy átfogó megvalósíthatósági tanulmány. 

Elmondta: ahogy egy-egy beruházás is több százmillió, akár milliárd forintot tesz ki, egy ilyen összetett terv elkészítése is komoly forrást igényel. 

Úgy véli, nem is elsősorban önkormányzati pénzeket kell ebbe a folyamatba bevonni, érdemes lenne uniós vagy kormányzati pályázati lehetőségeket keresni és igénybe venni. Mint mondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz vagy éppen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) Plusz keretében is lehetnek olyan beruházások, amelyek a vízgazdálkodási kérdésekkel foglalkoznak. 

A bányatavakkal is foglalkozni kell

Opauszki Zoltán elmondta, hogy a jaminai bányatavakkal is foglalkozni kell, ha a vízgazdálkodásról van szó. Tavaszra készül el az önkormányzat megbízásából egy tanulmány, amely a bányatavak és azok környezetének hasznosíthatóságát veszi górcső alá, úgy véli, az átfogó terv része lehetne majd az is. 

Emlékeztetett, hogy a bányatavak nem természetes módon, hanem ipari tevékenységnek köszönhetően alakultak ki, tulajdonképpen egy tájsebnek nevezhetők, amely – miután az élővilág elkezdte visszafoglalni a területet – immár horgászparadicsommá, kedvelt kiránduló- és pihenőhellyé is vált. 

Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka szerint vizsgálni kell, hogyan biztosítható fenntartható módon az, hogy megfelelő legyen a víz minősége az élővilág számára, és hogy akár száz év múlva is szolgálhassák az itt élőket a bányatavak, valamint azok környezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában