Kutyaszorító

2022.01.21. 18:16

Tanyába szorult kamiont mentettek Gyula mellett

Szorult helyzetbe került 40 tonna össztömegű, 22 tonna faterméket szállító kamiont mentettek ki a gyulai és a békéscsabai autómentők a Gyulához tartozó, Bicere egyik tanyájáról. A teherautó korábban leszakított egy vezetéket, letarolt egy kerítést, majd beszorult egy szűkebb helyre.

P. G.

Mint azt Hajdú Gábor, fürdővárosi autómentőtől megtudtuk, a román teherautó-vezető az Aldinál vétette el az utat valamikor csütörtökön a késő esti órákban, áthajtott a vasúti síneken, az egyik tanyánál leszakított egy vezetéket, majd a földúton elindult tovább. Mivel a talaj nagyon jeges, hóval telített volt, ezért vélhetően azért, hogy ne akadjon el, erőteljesen nyomta a gázt. Ennek pedig az lett a következménye egészen egy zsákutcáig, egy tanyánál található T-elágazásig jutott, amit megkísérelt szintén nagy gázzal bevenni. Ennek eredményeként azután le is szakította az ingatlan kerítését, majd elakadt. 

Ekkor riasztották az autómentőket, a gyulai szakemberek mellett a csabaiak segítségére is szükség volt, hogy „kibányásszák” a kamiont a szorult helyzetből. Ehhez egyébként még egy átmeneti utat is kellett építeni, amihez követeket kellett hozatni. 

Ha nem tömik be a lyukakat, a jármű elakadt volna. Az sem egyszerűsítette a helyzetet, hogy olyan 50-100 méteren csak tolatva tudott haladni a kamionos, majd egy legelőn keresztül mentették ki. Ha ez nem történik, akkor összesen körülbelül egy kilométert kellett volna tolatni elég nehéz, S-kanyarokkal szegélyezett szakaszon. A mentőakció mintegy 12 órát vett igénybe, a helyszínre érkeztek a rendőrök és a tűzoltók is. A kamionos egyébként folyamatosan a GPS-t emlegette, amikor arról kérdezték, hogy mi is történhetett.

Nyíri Mihály, a Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesületének elnöke – akinek szintén tanyája található a területen, és onnan nem is messze történtek az események – elmondta, a kamionos elég komoly pusztítást végzett, és az autómentők óriási munkát végeztek, hogy sikerüljön kiszabadítani a teherjárművet. 

Mint mondta, már egyeztetett a körzet önkormányzati képviselőjével, Veres Andrással, hogy a jövőben jó lenne táblákat kihelyezni a területre, hogy hasonló ne forduljon elő. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy nem is olyan régen a szintén a városhoz tartozó Jánoszugban történt nagyon hasonló eset.

Veres András, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, nem először fordul elő, hogy a navigáció rossz útra viszi a kamionosokat. Ahogy legutóbb, úgy most is kiskertes övezetben kötött ki a teherautó, ahol nincs szilárd burkolatú az út, ellenben szűkek az utcák. A kamion emiatt dűtött-borított, és a mentés sem volt egyszerű, ugyanakkor – tette hozzá - az abban résztvevők szépen dolgoztak, nagyobb kár nem keletkezett. Veres András elmondta, vizsgálni fogják, hogy miként lehet táblák kihelyezésével megakadályozni a hasonló eseteket.

Frissítve

Éppen vacsorázott az a Gyula bicerei részén élő házaspár, akinek udvarában csütörtökön este fél nyolc körül egy kamion jelent meg.

– Az aszalnál ültünk, amikor óriási fényáradatra lettem figyelmes az udvar felől – mondta el hírportálunknak a pár férfi tagja. – Először egy traktorra gyanakodtam, amikor kinéztem, kiderült, hogy egy nagy fehér kamion áll a kapuban. Mondtam is az asszonynak, hogy „Tán szenet rendeltél, Anyukám?” A férfi ezután kiment a kamionoshoz, aki a GPS-t és a fatelepet emlegette, de miután a gyulai férfi nem tud románul, a román sofőr pedig magyarul, ezért többet nem sikerült többet megtudni. A vezető közben próbált szabadulni, aminek eredményeként fennakadt a férfi kerítésén, abból le is tört jó darabot. A bicerei férfi próbált nyomozni, hátha helyi fatelepre érkezett a román járművezető. Közben az elakadás miatt a rendőrséget is kihívták, illetve tűzoltók is a helyszínre érkeztek, de a 40 tonnás kamionnal érthető módon nem boldogulhattak. Közben a teherautó teljesen elakadt. Ezután hívták az autómentőket, hajnali fél négyig valamennyire kiszedték a zsákutcából, de még ekkor is akadtak gondok, így a teljes művelet még tovább tartott.

A férfi hírportálunknak elmondta, nagy szükség lenne arra, hogy a szakaszon táblával figyelmeztessék a kamionokat, hogy ne hajtsanak be, mert már többször is előfordult hasonló eset, legutóbb körülbelül két hete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában