Évértékelő interjú

2022.01.22. 06:30

Szarvas Péter: komoly fejlesztési időszakát éli Békéscsaba

Komoly fejlesztési időszakát éli Békéscsaba – mondta hírportálunknak adott interjújában Szarvas Péter polgármester, sorolva, hogy tavaly milyen beruházások voltak, illetve, hogy idén mik várhatók. Sportemberként az egyik legkedvesebb projekt számára a Wenckheim bicikliút kiépítése a Kenderföldek és a szabadkígyósi kastély között. Hangsúlyozta: az önkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a zöld felületek védelmére.

Licska Balázs

Szarvas Péter elmondta, idén megsokszorozódik az öntözött zöldterületek nagysága /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

– Mit vár az idei évtől? 

– Várakozással tekintek 2022 elé. Bízom benne, hogy városunk legalább olyan eredményes és fejlesztésekben gazdag évet zár majd, mint tavaly. Békéscsaba jelenleg egy komoly fejlesztési ciklusban van. Nagyon sok projekt zajlik, és még számtalan fejlesztési terv van az én fejemben is. Bízom benne, hogy a koronavírus-járvány sem lesz már akkora befolyással a mindennapjainkra, mint az előző esztendőben. 

– Mik a legfajsúlyosabb szempontok erre az évre? 

– Az egyik legfontosabb, hogy az intézményeink működőképesek legyenek, és hogy tovább folytatódjon a város fejlődése. Számos beruházás van folyamatban jelenleg is. A cél az, hogy a fejlesztések ne álljanak meg, és hogy továbbiak indulhassanak el. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a klímastratégia részeként a város zöldterületeinek ápolására és bővítésére. 

– A 2021-es költségvetést – most – nézve úgy tűnik, hogy könnyű és sikeres évet zárt Békéscsaba. 

– Egyáltalán nem volt könnyű. A költségvetési rendelet megszületését nehéz tervezési időszak előzte meg, mivel a járványhelyzet miatt komoly bevételkieséssel kellett számolnunk. De sikerült egy takarékos gazdálkodást követelő büdzsét alkotni. Intézményeink – így az óvodák, a bölcsődék, a szociális intézmények – működéséhez a források rendelkezésre álltak, és a közalkalmazotti, köztisztviselői munkahelyek megtartása is fontos szempont volt. A kormány júniusban részben kompenzálta a bevételkiesést. Emellett európai uniós és kormányzati forrásokból folytatódtak a fejlesztések. A rendeletben gondoltunk a szociálisan rászorultakra is, valamint folytattuk az önkormányzat által irányított fásítási programot, továbbá számos ifjúságot érintő előirányzat került a költségvetésbe. A város bevételei a vírushelyzet ellenére is jól alakultak, a kiadásaink takarékos felhasználást mutattak. A helyi adókból pedig jelentősen több folyt be a vártnál. A többletbevétel egy részét – 378 millió forintot – közcélokra, többek között fásításra, városüzemeltetési feladatokra csoportosítottuk át. 

– Ha csak egy pillanatot lehetne kiemelni az előző évből, mi lenne az? 

– Azt, amikor a kormány döntése értelmében tavaly júniusban visszatért az élet a korábbi kerékvágásba. Nagyszerű érzés volt látni, hogy egy hosszú és lehangoló időszak után Békéscsaba ismét megtelt élettel, mosolyokkal. A tereket, teraszokat boldog és felszabadult emberek népesítették be. 

– Mik voltak tavaly a legfontosabb történések, fejlesztések? 

– Békéscsaba fejlesztésekben gazdag évet zárhat maga mögött. Városunk fejlődése szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír a kormány által száz százalékban támogatott Modern Városok Program, melynek keretében zajlik minden idők legjelentősebb járda- és úthálózat-fejlesztése, megépült a fürjesi elkerülő út, folyamatban van a Wenckheim turista- és kerékpárút építése a Ligeti soron, valamint Szabadkígyós és a Kerekegyházi út között, illetve folyik a Munkácsy-negyed kialakítása. Geotermikus hőközpont és napelempark épül. Az úgynevezett Smart Grid-projekt keretében LED-es, alkonykapcsolós világítási rendszert, közterületi ingyenes wifipontokat, totemoszlopokat építettünk ki. Folytatódik a piac fejlesztése is. És immár megújult sportcsarnokban játszanak a röplabdás és a kézilabdás lányok. 

Felavatták az M44-es gyorsforgalmi út újabb 10 kilométeres szakaszát Lakitelek és Tiszakürt között, valamint a tiszaugi hidat. Ezzel már közel 90 kilométer készült el az M44-ből. A beruházásnak köszönhetően az érintett településeken, így Békéscsabán is csökken az átmenő forgalom, egyben javul a régió versenyképessége, valamint vonzóbb befektetési területté válhat térségünk. 

Tavaly három szociális bérlakással bővült az önkormányzati bérlakások száma. 158 teljesen új és modern, Békéscsaba városképébe illeszkedő utasváró került a buszmegállókba. Fejlesztjük az ivóvízhálózatot többek között a Kisfényesi úton, a Fonó és a Lajta utcákon. Családbarát intézkedésként megújult és bővült a gerlai orvosi rendelő, valamint folyamatban van a Lencsési lakótelepi bölcsőde bővítése. Az Építők útja építése is rendkívüli jelentőséggel bír. Ezek a fejlesztések mind fontosak, hiszen ezeknek hála településünk épül és szépül. De talán még ennél is fontosabb mindaz, amit Békéscsaba rendezettségért, zöld felületeinek megőrzéséért, a környezet védelméért tettünk. 

– Mondana néhány példát? 

– Az innováció nem zárja ki a környezetvédelmi szempontokat, ezért ezeknél és minden más fejlesztésnél is folyamatosan ügyelünk arra, hogy környezetünk terhelése az új beruházásoknak köszönhetően folyamatosan csökkenjen. Békéscsaba zöldváros, amely az építettek mellett ápolja a természeti értékeit is. Elkötelezettek vagyunk az önkormányzat működési területen található faállomány bővítése, Békéscsaba zöldítése mellett. Jelenleg százötven hektárnyi erdő van a város tulajdonában, Békéscsaba közigazgatási területén pedig hatvanháromezer fa áll. A klímatudatos gondolkodás jegyében azonban további, jelentős mértékű zöldítést tűztünk ki célul. A folyamatban lévő fejlesztéseknél szem előtt tartjuk a zöld felületek megóvását, és azt, hogy ha mégis fákat kell kivágni, azok helyett nagyobb számban telepítsünk újakat. 

– Idén milyen beruházások várhatók? 

– Folytatódik több, korábban elindult beruházás, így a Munkácsy-negyed kialakítása, a piac fejlesztése, a Wenckheim turista- és kerékpárút építése, tovább zajlik a geotermikus és a napelemes rendszer létrehozása. A jaminai és a gerlai orvosi rendelő után idén megújul a Kazinczy-lakótelepi is. Hamarosan birtokba vehetik a közlekedők az elkészült Építők útját, amely a Lencsési lakótelepet és a Kétegyházi utat köti össze. 

Idén megsokszorozódik az öntözött zöldterületek nagysága. Ahogy említettem, a zöldterületek, a 63 ezer fa és a színes virágokkal ékesített virágágyások óriási értéket képviselnek a városban. 

A klímaváltozás negatív hatásai, mint az extrém melegek és a hosszú aszállyal sújtott időszakok, azonban veszélyeztetik zöld felületeinket. Létfontosságú megmenteni a fiatal fákat, cserjéket, a virágágyásokat és a gyepfelületeket, ezért – a szakemberek ajánlását figyelembe véve – az arra alkalmas területeken automata öntözőrendszert építünk ki. Most készülnek a tervek a Szent István tér, a Kossuth tér, a Petőfi liget, a Munkácsy tér, az Árpád fejedelem tér, a Boczkó Dániel tér, az Orosházi úti körforgalom, a Lencsési út, a Széchenyi liget, a szoborsétány, a CsabaPark és az Aradi vértanúk ligete kapcsán. 

– Mivel lenne elégedett egy év múlva? 

– Sportemberként rendkívül fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, sportolást. Éppen ezért nagy öröm, hogy idén elkészül a Wenckheim-projekt keretében a Kenderföldeket és a sok békéscsabai kedvenc kirándulóhelyét, a szabadkígyósi kastélyt összekötő, négy kilométer hosszú bicikliút. Így a kerékpározni vagy túrázni szeretők immár biztonságosabb és komfortosabb körülmények között hódolhatnak majd szenvedélyüknek­. 

– Hogyan látja, leküzdhetjük végre idén a járványt? Olyan lehet 2022, mint volt 2019? 

– Hiszem, hogy leküzdhetjük a járványt, azonban a pandémia hatásaival még sokáig együtt kell majd élnünk. Sokan elvesztették szeretteiket, vagy a mai napig küzdenek a betegség szövődményeivel. Nehéz megmondani, hogy mikor térhet vissza az élet a korábbi, 2019-es kerékvágásba. Bízom benne, hogy a mostani év már egy lényegesen felszabadultabb időszak lesz mindannyiunk számára annál, mint amilyen az előző kettő volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában