Az állatok megriadtak a tűzijátékok hangjaitól

2022.01.04. 19:55

Sok kutya szökött el szilveszterkor Békés megyében is

Rengeteg kutya szökött el szilveszterkor és újévkor otthonából. Az állatvédők a megyében is folyamatosan járták az utcákat, hogy befogják a rémült állatokat, akadt olyan szervezet, amely az óév utolsó napján éjfélkor is segítségkérő hívást kapott.

Tölgyesi Anikó oszlopos tagja a megyei állatvédőknek, akik erőn felül, de szívből mentenek /Fotó: Bencsik Ádám/

Bár minden évben számos szervezet és médium, köztük mi is felhívjuk a figyelmet a szilveszteri tűzijátékok veszélyeire, mégis sok kutya menekült el idén is az otthonából – nyilatkozta hírportálunknak Tölgyesi Anikó. A gyulai Állatotthon alapítója és vezetője ennek kapcsán elmondta, a tűzijáték olyan frekvencián szól, ami rettenetes félelmet vált ki a kutyákból, macskákból, szinte megőrülnek a hanghatástól, és magukon kívüli állapotban menekülnek, nem tudatosan, csak minél messzebbre a zaj forrásától.

– Ezért is fontos az odafigyelés, az állatok lehetőség szerinti elszeparálása, de erre sajnos nem mindenki figyel oda – tette hozzá az Állatotthon vezetője. Tölgyesi Anikó elárulta, hogy szilveszter éjjelén tett egy kört a városban, nem látott kutyát, de hétfőn már sorra érkeztek hozzájuk az üzenetek eltűnt állatokról. Akita, csivava, német juhász, labdador egyaránt elveszett. A befogásukat pedig gyakran nehezíti, hogy a félelmük, stresszes állapotuk miatt nem engednek közel magukhoz senkit. Hétfőn három kutya esetében kértek segítséget, kettőben nem volt chip, a harmadikban igen, így ő már visszakerült a gazdájához. A másik két négylábú gazdáját az üzenőfalukon keresztül próbálják megtalálni. Arról is van tudomásuk, hogy néhány kutya kóborol az utcákon, próbálnak a nyomukra akadni.

Fotó: Bencsik Ádám

Békésen az Esély Állatvédő Egyesület tagjai szilveszterkor és újévkor 40-42 csippes kutyát vittek haza, illetve akadt chip nélküli négylábú is, ő már nem először csavargott el, így tudták, ki a gazdája – tudtuk meg Szabados Erikától. Az egyesület elnöke elmondta, a telepre viszont tizenkét chip nélküli kutya került be, értük a gazdáik egyelőre nem jelentkeztek. Az egyesület tagjai egyébként egész szilveszterkor és újév napján is dolgoztak, úton voltak, az óév utolsó napján éjfélkor is kaptak telefont eltűnt kutyával kapcsolatban.

– Sajnos nehezíti a helyzetet, hogy amikor hírt kapunk egy-egy kóbor állatról, mire kiérünk a helyszínre, már nincs ott – tette hozzá Szabados Erika, aki kitért arra is, hogy nem csak békési, de például berényi és tarhosi kutyákat is befogtak.

Kérdésünkre kifejtette, gondot jelentett, hogy tűzijátékokat nem csak a megadott időpontban, hanem előtte és utána is fellőttek, amire a gazdák sem lehetnek felkészülve, több állat ilyenkor szökött el otthonról.

– Összességében az elmúlt évekhez képest sokkal több kutya kóbort el a mostani szilveszteri időszakban – fogalmazott Szabados Erika. Gond az is, hogy általában tíz kutyából hatban nincs chip.

Szarvason az eddigi évekhez hasonlóan alakult a szilveszteri tűzijátékozás miatt elszökött, elkóborolt kutyák száma. Ilyenkor legalább 20 ebet gyűjtenek be a környéken – mondta el kérdésünkre Varga Sára, a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Egyesület alelnöke és a helyi kutyamenhely munkatársa. Hozzátette, az általuk befogott kutyákért általában elmennek gazdáik, illetve előfordul olyan is, hogy azért hívják őket, mert nem tudják megfogni a megriadt állatot. Varga Sárától megtudtuk, mondhatni minden évben új kutyákat fognak be ilyenkor, ami azt jelenti, hogy a kutyatulajdonosok az előző évi szökés után megtalálják a módját annak, hogyan nyugtassák meg és tartsák otthon kedvencüket. Végül elárulta, jelenleg 30 kutya van kenneljeikben, maximum létszámuk pedig 32, tehát szinte teltházasok.

A Facebook sem segít mindig

A Kutyajólét – Gyomaendrőd Kutyáiért Állatvédő Egyesület elnökhelyettese, Kovács Hajnalka elmondta, a helyi gyepmesteri telepen egész évben irdatlan állapotok vannak az ebek számát illetően. A szilveszteri tűzijátékozás után még rosszabb a helyzet, hiszen ilyenkor több tíz újabb kutya kerül hozzájuk. Riadtságukban ugyanis kevésbé találnak haza, és több kilométert is képesek menni, akár szomszédos településig. Hangsúlyozta, ezekben a napokban előfordul az is, hogy a riadt kutyákat elütik, és sajnos sosem kerülhetnek már haza. Illetve még mindig előfordul, hogy nincs csip a kutyában, és hiába hirdetik Facebook-on megtalálása után az állatot, nem mennek érte, mert például idős gazdája nem használ internetet. Végül elmondta, sok kutya ugyan visszakerül gazdájához, de jó néhány marad rájuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában