Olvasói panasz

2022.01.12. 13:45

Okkal zárják be a mozgáskorlátozott-toaletteket Békéscsabán

Néhány éve még gyerekcipőben járt az akadálymentesség, így a mozgássérültek számára kialakított mosdók sem voltak elérhetők. Mára a helyzet pozitív irányba változott, ám egy olvasónk arra panaszkodott, hogy a békéscsabai bevásárlóközpontban és a Szarvasi úti hipermarketben zárva vannak a toalettek, a bejutáshoz kulcsot kell kérni.

N. Sz.

Békéscsabán, a Kossuth téren található akadálymentes mosdóba száz forint ellenében könnyű a bejutás /Fotó: Bencsik Ádám/

Bár egyre több helyen elérhetők mozgássérülteknek kialakított mos- dók, előfordul, hogy a kerekes- székesek egyáltalán nem, vagy hosszas huzavona után tudják használni ezeket – jelezte olvasónk. Tapasztalatai szerint több helyszínen kellemetlen kérdezősködés az ára annak, ha el akar menni vécére, mivel az ajtókat zárják. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke hozzátette, szervezetükhöz nem érkezett panasz, ám egy eleve nehezen mozgó embernek kellemetlen a biztonságiakra várni. Evidens, hogy szabadon szeretne ki-be járni ép társaihoz hasonlóan. Ruzsa György kiemelte, nem etikus, sőt diszkriminatív a zárás, hiszen az épek számára is folyamatosan nyitva vannak a mosdók. A kerekesszékben ülőknek, művégtaggal élőknek is joguk van korlátozások nélkül kezet mosni, felfrissülni, vécézni.

– A mosdóhasználat emberi szükséglet, éppen olyan, mintha bemennénk egy gyorsbüfébe venni egy szendvicset. Nem járható út, hogy az akadályozott emberek még keressék az őrt, várják a kulcsot – mondta Ruzsa György, hangsúlyozva, hogy konkrét ügyben az érintettek az egyesülethez fordulhatnak, mely érdekképviseleti szervként kivizsgálja a helyzetet, keres megoldást. – A valódi akadálymentesség azt jelenti, hogy az érintett be tud jutni a helyiségbe és a célnak megfelelően használni is tudja. Hamarosan felkeressük az áruházakat, bevásárlóközpontokat, hogy tájékoztatást kérjünk, személyesen egyeztessünk, felmérjük az állapotokat – tette hozzá­. A Csaba Center igazgatója, Hrabovszki György megkeresésünkkor hangsúlyozta, a mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdókat náluk azért tartják zárva, mert korábban rendszeresen előfordult, hogy illetéktelenek használták, messze nem arra a célra, amelyre lehetne. Rongáltak, bepiszkítottak, magukra zárták az ajtót, cigarettáztak, légyottot tartottak.

– A nagyobb hipermarketek vásárlóközönsége célirányosan megy, ám a Centerbe sokan betérnek, nyugdíjasok, nézelődők, fiatalok, hogy szabad órákat töltsenek el az épületben, vásárlás nélkül, amivel nincs is gond. Használhatják a mosdókat is, de ha valaki magára zárja az ajtót, nem lehet csak úgy rátörni. A takarítók félóránként járnak, ha bejutnak az illemhelyekhez, természetesen kitisztítják azokat – fűzte hozzá. Aláhúzta, az akadálymentes mosdók ajtajára kifüggesztett tájékoztatóról leolvasható a telefonszám, amin a biztonsági szolgálat vezetője érhető el. Az őr két percen belül biztosítja a mosdóba jutást, később pedig zárja az ajtót, nem kell külön szólni. – Az intézkedésre tehát a mozgáskorlátozottak érdekében volt szükség, hogy tiszta, rendezett, emberhez méltó körülményeket biztosítsunk nekik, így valójában pozitív diszkriminációról beszélünk. Nincs szégyellnivaló a kulcskérésben, sokkal rosszabb, ha a körülmények nem megfelelőek – mondta Hrabovszki György, kiemelve, a Csaba Centerben minden szinten térítésmentesen használhatók a toalettek, az egész ház akadálymentesített, valamennyi pontja jól megközelíthető. Példaként megemlítette, náluk a színpad mögötti szoptatós szoba és a hazai benzinkutak is kulcskérős rendszerrel, zavartalanul működnek.

Az önkormányzat mosdói mindig nyitva vannak

Szarvas Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. üzemeltetésében lévő nyilvános mosdók közül hármat használhatnak mozgáskorlátozottak is. A Ligeti játszótéren lévő illemhelyen nem kell fizetni, reggel 6 órától 8 óráig van nyitva. Az éjszakai zárvatartás oka, hogy korábban hajléktalanok költöztek be a helyiségbe. A Kossuth tér 1. szám alatt található mosdó szintén 6 és 20 óra közt érhető el, 100 forintos pénzérmével működik. A Szent István tér 10. szám alatti toalett ugyancsak száz forint ellenében nyitva a nap 24 órájában, és az ingatlan udvaráról közelíthető meg. Megkeresésünkkor a Tesco kommunikációs menedzsere, Nagy-Peidl Adrienn elmondta, országszerte minden hipermarketjükben van akadálymentes mosdó, melyek jellemzően nyitva tartanak. A helyiségek abban az esetben lehetnek zárva, ha épp használatban vannak, vagy ha korábbi rongálás indokolttá teszi ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában