Évértékelés

2022.01.25. 13:57

Nyugodt és fejlődő várost teremtettek Sarkadon

Az összefogás békés közéletet, sikeres közösséget és fejlődő várost eredményezett tavaly is Sarkadon – mondta az elmúlt évet értékelve dr. Mokán István polgármester. Idén is stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekszenek, a beruházások pedig folytatódnak.

L. B.

A Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Teleki-Szávai Krisztina; dr. Mokán István; Pappné Szabó Erzsébet intézményvezető; Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke; dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Takács Árpád kormánymegbízott 2020 augusztusában tették le a Sarkadi Általános Iskola 1,4 milliárd forintos beruházásának alapkövét. A fejlesztés immár meg is valósult /Archív fotó: L. P./

Fotó: LP6DMK2

– Tavaly, a járvány idején is azt a célt tűztük ki a sarkadiak egészségének védelme, a sarkadiakról való gondoskodás rendszerének megszervezése mellett, hogy működtessük az intézményeket; megőrizzük és lehetőség szerint bővítsük a munkahelyeket; fenntartsuk az intézményi szolgáltatásokat – mondta. A bevételkiesések és a többletkiadások ellenére is egyensúlyban tartották a költségvetést, megőrizték a város pénzügyi stabilitását.

Hangsúlyozta: mindez a szakmaiságnak, a felkészültségnek, az egymásba vetett hitnek és szeretetnek köszönhető. A közös összefogás békés közéletet, sikeres közösséget és fejlődő várost eredményezett most is. Kiemelte: nagy, tízezer lelkes családban gondolkodnak Sarkadon, amelyben számíthatnak egymásra. A közéletet a nyugalom, az együttműködés, az együttgondolkodás jellemzi, ami jótékony hatással van a település fejlődésére.

Beszélt arról, hogy amíg korábban egy-egy önkormányzati ciklust egymilliárd forintnyi fejlesztés jellemzett, addig az elmúlt néhány évben 10 milliárd forintot is meghaladó nagyságrendben nyújtottak be projektcsomagot a meghirdetett pályázati kiírásokra. A projektek egy részét megvalósították, egy része most van folyamatban, egy része pedig hamarosan indul. A jövőre vonatkozóan is rendelkeznek ötletekkel, elképzelésekkel, idén is több pályázatot nyújtanának be.

Sorolta: tavaly véget ért a Kossuth utcai általános iskolánál a fejlesztés és a városi tornacsarnok építése egy 1,4 milliárd forintos beruházás eredményeként. Megújult a Béke sétány; játszótér épült a Bihar utca végén; természetjáró közösségi házat kapott a vadásztársaság; korszerűsítették a Békés-Bihar Kistérség Fejlesztő Egyesület és a Sarkadi Ipartestület székházát. Közösségi teret alakítottak ki a Táncsics téren, megújult a Kossuth-kert, fejlesztették a városi piacot, az Éden Campet, kerékpárutat építettek az Anti úton és az Éden-tavaknál, felújították a Jókai utcát.

Most van folyamatban a tanuszoda építése egymilliárd forintból. Fejlesztik az iparterületet a Sarkadkeresztúri úton, zajlik a belvárosi református templom felújítása, illetve mennek a közfoglalkoztatási programok is 300 millió forint értékben. Idén újraaszfaltozzák a Nagykert utcát, az újteleki városrészben a belvíz elvezetésével kapcsolatos fejlesztések lesznek, illetve három óvodát fejlesztenek – többek között tornaszobával – 300 millió forintból.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében 3 milliárd forint értékben több pályázatot adnak be. Fejlesztenék a közétkeztetési intézményt, a vendégházat. Élhető települést teremtenének, így tervezik a meglévő kerékpárutak korszerűsítését, a Kálvin tér fejlesztését, a Kossuth utcában a volt bölcsőde helyének rendezését. Az útépítések minden választókerületet érintenének. Korszerűsítenék a művelődési központ épületét, eszközöket szereznének be az óvodáknak, a bölcsődének, de az egészségügyi és a szociális alapellátást ugyancsak érintenék a fejlesztések.

Közel hozzák egymáshoz a helyieket

– Kiváló kapcsolatot ápol az önkormányzat a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a vállalkozókkal, a lakossággal, valamint a járási, a megyei és az országos partnerekkel – mondta dr. Mokán István polgármester.

A rendezvényeket is a járvány adta lehetőségek, jogszabályok keretében rendezték meg tavaly, és idén is ez várható. Az elmúlt évben a téli, a tavaszi és a késő őszi eseményeket nem tarthatták meg. Ugyanakkor a nyáron és a kora ősszel megszervezett programokkal, valamint azzal, hogy nyáron a megye egyik legszebben virágosított településévé vált Sarkad, télen pedig csodálatos ünnepi ruhába öltözött, igyekeztek a mai rohanó világban a sarkadiakat közelebb hozni egymáshoz. Mindig kiemelt figyelmet fordítottak minden korosztályra, a legféltettebb kincsektől, a gyermekektől egészen az aranyszívű nyugdíjasokig.

A Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, Teleki-Szávai Krisztina; dr. Mokán István; Pappné Szabó Erzsébet intézményvezető; Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke; dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Takács Árpád kormánymegbízott 2020 augusztusában tették le a Sarkadi Általános Iskola 1,4 milliárd forintos beruházásának alapkövét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában