Adomány

2022.01.28. 06:30

Németországban segíthetnének az agytumorral küzdő vésztői kisfiún

Egy átlagos betegségnek tűnt, aztán kiderült egy-másfél hónappal ezelőtt, hogy rosszindulatú és agresszív agytumorral küzd Fazekas Benett. Szegeden megműtötték, ahol most sugárterápiát és kemoterápiás kezeléseket kap, és a család bízik abban, hogy kijuthatnak Németországba egy speciális, egyénre szabott kezelésre. Ehhez azonban több tízmillió forintra lenne szükségük. A hétéves vésztői kisfiú, Benike azzal lehetőséget kapna az életre, a betegsége itthon gyógyíthatatlan.

Licska Balázs, [email protected]

Benike a hétköznapokat Szegeden tölti édesanyjával

Fotó: BMH

Tavaly ősszel kezdett a kisfiú a vésztői református általános iskolában. Édesanyja, Seprenyi Éva elmondta, még december elején is járt suliba. Aztán kicsit nehezebben koncentrált, utána jött az átlagosnak tűnő hányás és hányinger, azt gondolták, hogy a stressztől. Később a gyermek kettős látásra panaszkodott, majd a szemei is befordultak. 

Ekkor már napok óta járták az orvosokat, és végül Gyulán kiderült, hogy komoly a probléma, így azonnal Szegedre kerültek.

Agresszív és rosszindulatú agydaganatról van szó, emiatt december 23-án meg is műtötték. Most sugárterápiát és kemoterápiás kezeléseket kap, összesen harminckettőt – a napokban immár a kilencediknél tartottak –, emellett gyógytornára járnak folyamatosan. Seprenyi Éva elmondta, hogy a műtét utána a kisfiú semmire sem volt képes. 

Mostanra pár lépést meg tud tenni önállóan, de csak az egyik kezét képes használni, beszélni nem tud, viszont ért mindent, amit mondanak neki.

Időközben kiderült, hogy Németországban lenne lehetőség egy személyre szabott, nyolcnapos kezelésre. Vannak tapasztalatok, hogy az mennyire hatásos, tudnak egy gyermekről, aki immár tünetmentes és teljes életet él. Az édesanya bízik abban, hogy ezzel Benike állapota is jelentősen javulhatna, de ami a legfontosabb: esélyt kapna az életre, mivel itthon a betegség gyógyíthatatlan. A szakemberek szerint pár hónap múlva a kisfiú készen állhat az utazásra.

Azonban csak a németországi felmérés és konzultáció több millió forintba kerülne, a terápia pedig összességében több tízmillió forintra rúgna. A család jelenlegi helyzete erre nem ad lehetőséget.

Az édesanya elmondta, hogy a hétköznapokat a kisfiúval Szegeden töltik, csak hétvégére mehetnek haza Vésztőre, ha az állapota engedi. Benikének hiányoznak a testvérei, valamint édesapja is. Ezért a hétfők nehezen telnek, de kedden már bizakodnak, hogy hamarosan itt a szerda, a csütörtök és a péntek, és hogy aztán újra otthon lehetnek.

– Ő ad nekem erőt, meg a sok szeretet, amit kapunk a napokban. Egy felülmúlhatatlan csodával ér fel, hogy ilyen sokan szeretnének segíteni – mondta Seprenyi Éva.

Aki segítené a családot, a következő számlaszámra való utalással megteheti: 11773339-49971194. A közleményben kérik feltüntetni, hogy adományról van szó.

Futballisták is segítenek

Sarkadkeresztúron, a sportcsarnokban január 30-án, vasárnap jótékonysági teremlabdarúgó-tornát rendez a Sarkadkeresztúri SE – az önkormányzat támogatásával – a kisfiú megsegítésére – ismertette Nagyné Bondár Anikó, a klub elnöke. Kiemelte: a megmérettetés teljes bevételét átutalják a családnak.

Elmondta: nyolc, baráti társaságokból és egyesületekből álló csapat jelentkezett a környékről, érkeznek majd játékosok például helyből, Okányból, Vésztőről, Szeghalomról, Sarkadról, Méhkerékről is. Emellett vannak olyan egyletek, amelyek nem tudnak elmenni, viszont a nevezési díj befizetésével szintén segítenek.

Hozzátette, hogy egyébként a járványhelyzetre való tekintettel nem tartották volna meg a versenyt, de amikor megtudták, hogy az egyik sarkadkeresztúri futballista, Nikula Tibor Ciprián keresztfia, Fazekas Benett bajba került, úgy döntöttek, hogy jótékonysági céllal megszervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában