Ítéletidő

2022.01.12. 17:58

Menedéket, melegedőt biztosítanak a fagyban Orosházán

Az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ vezetői és a hajléktalanszálló munkatársai felkészültek a napokban erőteljesen érzékelhető hideg, fagyos időkre. Az intézmény – a hajléktalanellátás keretén belül – átmeneti szálló, éjjeli menedékhely és nappali melegedő szolgáltatásait biztosítja a rászorultak részére – tájékoztatta hírportálunkat Bogárné Kiss Ildikó, a központ igazgatója.

CS. I.

/Fotó: Shutterstock illusztráció/

Hozzátette, a téli időszakban a „vörös kód” elrendelése az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörébe tartozik, fagyos időben, azaz mínusz 10 Celsius-fokos, illetve ennél hidegebb időjárás esetén utasíthatja a bentlakásos intézményeket a hajléktalan személyek befogadására. Az Egységes Szociális Központ bentlakásos intézményeiben erre eddig még nem került sor, mivel az intézmény hajléktalanszállóján minden esetben biztosított volt a szolgáltatásnyújtás a rászorulók számára. A hideg idő beálltával a hajléktalanszálló munkatársai utcai szociális szolgálatot működtetnek, melynek költségeit az intézmény finanszírozza. Ilyenkor a munkatársak intézményi gépjárművel felkeresik azokat a helyszíneket a városban, ahol esetleg hajléktalan személyek tartózkodhatnak. – Akiket csak tudnak, meggyőznek arról, hogy vegyék igénybe a szálló szolgáltatásait, akik pedig az utcán szeretnének maradni, ellátják őket tartós élelmiszerekkel, meleg teával és takarókkal – tudtuk meg Bogárné Kiss Ildikótól. Hozzátette, Orosházán elenyésző számban fordulnak elő hajléktalan személyek, ami jelentős eredményként értékelhető. Jelenleg az intézmény átmeneti szállóján 13, az éjjeli menedékhelyen 30 és a nappali melegedőben 26 személy veszi igénybe a szolgáltatást, szinte 100 százalékos kihasználtság mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában