Magyar Falu Program

2022.01.26. 07:21

Medgyesbodzás közösségét gyarapítják a pályázatok

Az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében pályázott és nyert támogatást tanya- és falugondnoki busz beszerzésére. Közel 15 millió forint áll a rendelkezésükre. Az új, kilencszemélyes járművet az idén megvásárolhatják. A busz cseréjét az indokolja, hogy a meglévő már több mint tíz éve szolgálja a lakosságot.

Cs. I.

A nyári időszakban nagy segítség lesz a földeken az öntözőberendezés – mutatta az eszközt Varga Gábor /A szerző felvétele/

A falu közösségét gyarapítja az a pályázat is, melyet egyházi közösségi terek fejlesztésére írtak ki, és amelynek köszönhetően a Szent István Király Plébánia újulhat meg. A 24,8 millió forintos forrás hozzájárul ahhoz, hogy a katolikus templom szomszédságában a település központja megmutathatja szebb arcát. A felújított polgármesteri hivatal és az új piaci csarnok után ezzel válik teljessé a település arculata. Erdős Norbertnek, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárának köszönhetően a településfásítási programban összesen harminc fát ültettek el a templomnál: hársfákat és platánokat. 

Varga Gábor alpolgármester rövid számvetést készített, hogy 2019 novembere óta, amikor felállt az új képviselő-testület, mivel gyarapodott Medgyesbodzás. 

Ide tartozik többek között a templom, a kerékpárút, a piac és a községháza felújítása, rendezvényekhez sátrak, padok, eszközök, járművek beszerzése, a temetőben urnafal építése. Mindezekre mintegy 482 millió forintot fordíthattak. 

Az önkormányzat költségvetéséből is áldoznak fejlesztésekre, ahogy a közfoglalkoztatás keretein belül is van lehetőség gépbeszerzésekre. Gyarapodott a falu egy öntözőberendezéssel, és 900 ezer forint értékben vásároltak fűnyírót 2021-ben. Továbbá a vagyonbiztonság érdekében bekerítették az önkormányzat udvarát. 

A közfoglalkoztatási programot szintén folytatják 2022-ben, méghozzá három programelemmel.  – A mezőgazdaságban tizenöten dolgoznak, az önkormányzat földjein kalászosokat, fóliában, szabadföldi termesztésben burgonyát és zöldségféléket termesztünk. Tartunk sertéseket és tojótyúkokat. Mindenből kedvező áron kínálunk a lakosságnak. Ez is a célunk – emelte ki az alpolgármester. Ezen kívül a helyi sajátosságok és a szociális programelem biztosít munkát a helyieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában