Kepenyes Pál ravatala

2022.01.28. 17:00

Lerótta kegyeletét a sírnál Kondoros polgármestere

Az önkormányzat nevében Ribárszki Péter polgármester emlékezett meg Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész ravatalánál a minap a helyi temetőben Pál napja alkalmából.

Ny. L.

Ribárszki Péter Kepenyes Pál ravatalánál

Forrás: Szeretünk Kondoros

A szobrászat Picassója 94 éves korában tavaly február 28-án hunyt el mexikói, acapulcói házukban. Élete utolsó perceiben azt suttogta feleségének. Luminak, hogy Magyarországra akar menni, mert az az ő hazája, Kondoros pedig a szülőföldje.

Ribárszki Péter elmondta, Kondoros díszpolgárának síremlékénél ezentúl minden évben lerója kegyeletét a város vezetése, így a művész születés- és névnapján, halálának évfordulóján. Magukra vállalták a sírhely gondozását is, közeli hozzátartozók nem lévén. 

Kepenyes Pálnak 1956-ban, a forradalom és szabadságharc leverése után kellett menekülnie hazájából. A világ egyik leghíresebb szobrásza lett, de a csúcson is magyarnak, kondorosinak vallotta magát. Minden az ellen szólt, hogy még egyszer betegye a lábát oda, ahol szinte csak rosszat tettek vele. Mégis azt akarta, hogy szülőföldjén pihenjen meg örökre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában