Életmód

2022.01.25. 19:45

Jó dolognak tartja a vegánuárt a szarvasi gasztronómus

Sokak számára még ismeretlen lehet a vegánuár szó, amely lényegében egy néhány éve Angliából indult kihívást jelent, ami januárban a vegán életmódra való váltásra ösztönzi az embereket. Az akcióhoz egyre többen csatlakoznak hazánkban is. Részleteiről és magáról az életmódról a szarvasi Szigeti Annát kérdeztük.

Vásári Erzsébet

Szigeti Anna szervezete utasításait követve fordult a vegán étrend felé, a halon kívül más állati eredetű ételt nem fogyaszt /Fotó: Babák Zoltán/

Szigeti Anna, az Anna a (lakás)konyhában gasztronómusa elárulta, ő fél lábbal még kilóg a sorból, hiszen nem teljes értelemben vegán. Eszik ugyanis halat, más húsokhoz azonban ösztönösen nem nyúl, úgy érzi, hogy azok leterhelik a szervezetét. Jelenlegi étrendjéig hosszú út vezetett, mindig csiszolgat rajta, követve a szervezete jelzéseit. 

Egy ideje glutén- és laktózérzékenységet is diagnosztizáltak nála, ami miatt komolyabb változtatásokra volt szüksége. De még a mai napig is derülnek ki nála olyan dolgok, mint például a tojásérzékenység, ami miatt szintén helyettesítenie kell az alapanyagot. 

Lakóhelyén, ahol szinte mindenki a füstölt kolbász rajongója, olykor meg nem értett embernek érzi magát. Igyekszik helyettesíteni az ízélményt ételeiben a füstölt paprikával, például a lecsóban. 

A fűszerekkel való ízpótlást pedig gyakran hangoztatja azoknak, akik életmódváltás céljából térnek be konyhájába. Olykor az is nehézséget okoz számára, hogy egy olyan családban nőtt fel, ahol az ízek, illatok élménye fontos, mégis ellenáll a kísértésnek, amit csak emésztőrendszeri szenvedés követne nála, ösztönzi ételkészítés közben. 

A vegánuárt azért tartja jó dolognak, mert ilyenkor az emberek többet hallanak és beszélnek erről az életmódról. Sokan ki is próbálják, legalább egy 21 napos tisztítókúra erejéig, amit mindenkinek ajánl. 

Ezt persze nem csak januárban lehet megtenni, hanem az év bármely hónapjában, sőt talán a legalkalmasabb időszak rá a tavasz. Hiszen, amikor a természet kivirul, akkor jó lehetősége van a megújulásra az emberi szervezetnek is, ehhez pedig kiváló segítséget nyújt egy megfelelően véghezvitt böjt. 

A bolygót is kímélik a vegánok

Szigeti Annától megtudtuk, a vegán életmód kitartást igényel. Eredménye ugyanis nem jelentkezik négy-öt nap után. Az átállást egyfajta felfedezőútként fogalmazta meg, amiben az ember kitapasztalja, hogy mire van szüksége a szervezetének. A vegánuár életmód a bolygó védelmében is történik. A kutatók szerint a teljes mezőgazdasági földhasználat 4,1 milliárd hektárról 1 milliárd hektárra csökkenne, ha a világ növényi étrendre váltana. Ez azt jelenti, hogy a világ mezőgazdasági területeinek nagy része visszatérhetne a természetes, biodiverzitással rendelkező állapotába, miközben több ember számára biztosíthatnánk egészséges, fenntartható, ízletes növényi alapú ételeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában