Közlekedés

2022.01.24. 17:15

Javítják és cserélik a régi jelzőtáblákat Békéscsabán

Városszerte javítják, cserélik a megkopott, kidőlt táblákat Békéscsabán, tavaly több mint száz helyszínen volt szükség hasonló munkálatokra. Horváth László autósoktató szerint immár rendben vannak a békéscsabai jelzések, és kiemelte, évek óta tisztázatlan közlekedési helyzeteket is sikerült egyértelműsíteni az elmúlt időszakban. A Közútkezelő évente kilencszáz táblát vált le a természetes elöregedés miatt Békés megyében, de akadnak lopások is.

Licska Balázs

Békéscsabán tavaly több mint száz helyszínen cseréltek, javítottak táblákat /Fotó: Bencsik Ádám/

Fontos a közlekedők biztonsága – hangsúlyozta Szarvas Péter polgármester, aki a Facebook-oldalán arról írt, hogy munkatársai és békéscsabaiak is jelezték, hogy egyes utcákban megkoptak, megdőltek a közúti jelzőtáblák. Emlékeztetett, hogy csak tavaly több mint száz helyszínen volt szükség cserére vagy javításra. Idén is figyelnek a biztonságra, ezért kérte a városgazdálkodási kft.-t, hogy tizenegy helyszínen – például a Zsíros, a Révai és a Sarkantyú utcákban, az Alsó-Körös soron – gondoskodjon a cég a megkopott, kidőlt jelzőtáblák javításáról, esetleges cseréjéről. 

– Vannak olyan táblák, amelyek, ha kopottak is, az alakjuk miatt egyértelműek, ilyen az elsőbbségadás kötelező vagy a stoptábla – mondta Horváth László gépjárművezető-szakoktató, békéscsabai önkormányzati képviselő. Hozzátette, főleg a számokat tartalmazó, például sebességkorlátozó táblák esetében lehet problémás és zavaró, ha nem evidens a felirat. 

– Békéscsabán összességében nincs gond a táblákkal, megfelelő állapotban vannak, tavaly sikerült rendezni a helyzetet ezen a területen – folytatta, hozzáfűzve, több esetben ő és kollégái jelezték az önkormányzatnak, hogy mely darabokat lenne szükséges javítani, cserélni. 

Elmondta, voltak olyan helyszínek, ahol nem voltak jelzések, és így nem voltak egyértelműek a közlekedési helyzetek. 

Példaként hozta fel, hogy hosszú idő után sikerült tisztázni a szituációt a felfestésekkel és a táblákkal – hogy kinek van elsőbbsége és melyik a főútvonal – a Lázár utca Szarvasi úti végén lévő háromszögben; de Jaminában, a Tompa utcai temetőnél is szükség volt elsőbbségadás kötelező jelzések kihelyezésére. Hozzátette, olykor előfordul, hogy vandálok miatt tűnnek el, sérülnek meg a táblák, ezeket az eseteket egy-két napon belül észreveszik. 

– Az útellenőri szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a táblák állapotát, és indokolt esetben cserélik is azokat a Békés megyei állami utak mentén – ismertették a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. Évente 850-900 jelzést váltanak le vadonatújra, főleg a természetes kopás, az elöregedés, a láthatósági problémák, a rongálódások vagy a lopások miatt.

Baleseteknél is sérülnek a jelzések

Leggyakrabban a forgalomcsillapító középszigetekben található, kikerülési irányt mutató táblákat ütik ki, de jellemző az is, hogy a kereszteződésekben lévő elsőbbségadás kötelező jelzések sérülnek meg balesetek miatt. Előfordulnak festékszórós rongálások, mint ahogy lopások is: a kilométertáblákat házszámnak, a sebességkorlátozókat születésnapi ajándéknak viszik – ismertették a közútkezelőnél. A kár mértéke függ a tábla méretétől és típusától. Lopás esetén általában a jelzést és a felfogató eszközöket szükséges pótolni; rongálás, baleset esetén sokszor a táblát tartó oszlopot is. Egy-egy jelzés a felfogatással nagyjából 10-20 ezer, oszloppal együtt 20-30 ezer forint költséget jelent. Szükség esetén feljelentést is tesznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában