Neszlényi Pfeiffer Judith

2022.01.16. 16:44

Gyulán is bemutatják a Kaliforniában élő zongoraművésznő kötetét

A napokban jelent meg Neszlényi Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő Híven és Bátran című verseskötete, aki ezer szállal kötődik Gyula kulturális és zenei életéhez. Édesapja, Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész és zenepedagógus, a múlt század harmincas éveiben a Viharsarok zeneoktatásának és zenei életének megteremtője volt, évekig élt és dolgozott családjával együtt a városban.

P. G.

A szerző ezer szállal kötődik Gyulához /Fotó: Barabás Ferenc/

A szerző ezer szállal kötődik Gyulához /Fotó: Barabás Ferenc/

A művésznő kötődését az egykori Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozat társ-producereként is kifejezte, a zenében versengő ifjak teljesítményét többek között pénzdíjakkal és saját fellépéseivel is támogatta. Emellett a gyulai katolikus nagytemplomban volt az 1956-os forradalom emlékére alkotott oratóriumának ősbemutatója is, amelyet később az ország és a világ több pontján is bemutattak. A kötet címe: Híven és Bátran, melyet a Magyar Miniatűr és Bibliophil Könyvészek Társasága és a Püski Kiadó hozott forgalomba. A díszes, kemény borítójú könyv tervezője és tipográfusa Barabás Ferenc volt, az alkotást pedig a Gyomai Kner Nyomdában nyomtatták ki.

A könyv alcíme Mozzanatok az életemből, és tizenkét fejezetben, a záró oldalakon Életképek címen gazdag fotóillusztrációval tárja elénk a zongoraművésznő és családja eseményekben gazdag életét, a művészlét sokszínűségét, a történtek érzelmi hátterét költői megfogalmazásban. A fejezetek legfontosabb témái a zene, a család, a haza, a karácsony, a legterjedelmesebb fejezet pedig Magyar Képtár címmel külföldön élő, alkotó, közismert és elismert magyar írók és művészek méltatása. Neszlényi Pfeiffer Judit élete elválaszthatatlanul fonódik össze az ’56-os magyar emigráció sorsával, akik Kaliforniában igazi közösséggé kovácsolódva rendkívül gazdag közéleti és kulturális fórumokon, összejöveteleken őrizték anyanyelvüket, magyarságukat, a magyar kultúrát.

A Hazám című fejezet a szerző hazája iránti bensőséges szeretetét, soha el nem múló hazafiságát bizonyítja. Neszlényi Judith és családja híven és bátran élte át a háború és a vörös uralom borzalmait. Otthonukat háromszor tette tönkre bombarobbanás, így a forradalom után idegen földre kényszerült a család. A kötet csúcspontja, és legbensőségesebb hangvétele a Hozzád és a Halál című fejezetekben bontakozik ki, amikor néhai családja, férje és egyetlen fiúgyermeke elvesztése után az anya egyedül marad megpróbáltatásaival, fájdalmaival. A verseskötet első bemutatója Budapesten, a belvárosi Zsimbi Galériában volt tavaly szeptember 11-én, Zalatnai Brigitta rendezésében, kiváló kortárs írók, művészek és előadók részvételével. A könyv második bemutatóját Gyulán, a Mogyoróssy Könyvtár Simonyi olvasótermében tartják január 28-án, 17 órakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában