Kitüntetések/galériával

2022.01.21. 20:10

Gálaműsorral ünnepelték a kultúrát Békéscsabán

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi gálaműsor keretében pénteken adták át a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést. Beszédében Fekete Péter államtitkár hangsúlyozta, kulturális „bumm” volt itthon az elmúlt években. Szarvas Péter polgármester szerint országosan is elismerésre méltó Békéscsaba kulturális élete.

Licska Balázs

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban pénteken ünnepi gálát szerveztek, amelyen fellépett Lackfi János és a Fugato Orchestra Hidrid dalok című műsorával. Beszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár feltette a kérdést, hogy érezzük-e a Himnusz valódi mélységét, hogy megindítanak-e minket a szerző, Kölcsey Ferenc gondolatai, és hogy 1823-ban milyen körülmények között születhetett a mű. A helyzet nyers, kemény és küzdelmes volt, de a hazafiasság utat tört. 

Kölcsey Ferenc harcolt a magyar nyelvért, a reformokért, de nem láthatta később az ország fejlődését, aztán a vérzivatarokat, most pedig az elmúlt évek eredményeit. A szerző kérte Isten áldását, és magasra tette a lécet, igényelte a közösség megtartását, az ország gyarapodását. Az államtitkár kiemelte: mindannyian részesei vagyunk a nagy egésznek, teremtői a jövőnek. Az elmúlt években kulturális „bumm” volt itthon, kulturális szentélyek újultak meg.

A magyar kultúrában benne van több mint ezeréves múltunk, a hagyományaink, mindaz, ami magyarrá tesz minket – mondta Szarvas Péter polgármester. Hangsúlyozta: Békéscsaba kulturális intézményrendszere, civil szervezetei elismerésre méltók országos szinten is, a városban értéket teremtő munka folyik. Számvetésként hozzátette: Békéscsaba kulturális intézményei a járvány ellenére is eredményes évet zártak tavaly, a közönség feledhetetlen élményekkel gazdagodott. Megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeum vadonatúj kiállítása, felavatták a festőfejedelem egészalakos szobrát. Számos sikeres előadást kínált a Jókai színház és a Napsugár bábszínház, megújult a megyei könyvtár, a Csabagyöngye Kulturális Központ szintén számtalan érdeklődőt vonzott.

Fotók: Imre György

Átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket is: Dariday Róbertnek és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. közösségének.

Dariday Róbert a Jókai színház örökös tagja, 1928-ban született. Játszott Pécsett, Egerben, Miskolcon, 1982-ben került Békéscsabára. Nemcsak emlékezetes produkciókat nyújtó színész, hanem remek rendező is. A helyi teátrumban számos emlékezetes előadás, szerep fűződik a nevéhez, és tavaly, a Trianon című darabban is láthatta a közönség a 93 éves művészt. Az elismerést Fekete Péter államtitkár és Szarvas Péter polgármester adta át Dariday Róbertnek.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft.-t 2015-ben alapította a város, és a szerkesztőség rögtön célként tűzte ki, hogy közvetítse és népszerűsítse a helyi és az egyetemes magyar kultúrát, ezzel is segítve a város valamennyi kulturális intézményét. A Csabai Mérlegben található kulturális melléklet, de a hírportál és a tévé is viszi a híreket. A díjat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester nyújtotta át Diós Zsolt ügyvezetőnek és Hegyi Boglárka főszerkesztőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában