Új fenntartásban

2022.01.20. 17:28

Felszentelték az evangélikus intézményeket Nagyszénáson

Felszentelte Kondor Péter püspök a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába, a Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat működtetésébe került nagyszénási intézményeket. Csütörtökön ünnepi pillanatok részeseivé váltak a diakóniai intézmény és a szenvedélybetegek rehabilitációs intézetének munkatársai, lakói. A két létesítménynek idén január elseje óta van új fenntartója.

Csete Ilona

Fotók: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Az idősotthonban jelenleg kétszázhuszonhat ellátottról gondoskodnak, a rehabilitációs intézetben a szakemberek 36 fiatal felépülésében (18-45 év közötti alkohol-, játék-és drogfüggőknek) úgynevezett terápiás közösségi modellt, valamint munkaterápiát  alkalmazva segítenek. 

Van foglalkoztató tanyájuk is. Teljesen gyógyszermentes terápiával dolgoznak – derült ki a helyszínen.

Igehirdetése elején Kondor Péter püspök emlékeztetett, Nagyszénáson kezdte lelkészi szolgálatát, 1992-től 1996-ig gyakori látogatója volt a szociális otthonnak: 

– Ez az intézmény nem ismeretlen számomra, itt is tartottunk istentiszteleteket. Szívmelengető volt, amikor azt tervezgettük, hogy ez a két helyi intézmény a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába kerülhet. Jó döntés volt, hogy a környék leghatékonyabban működő Ótemplomi Szeretetszolgálathoz tartozva működhessenek tovább. 

Az adminisztrációs átállás mellett az igazi változást abban látom, hogy megszaporodnak az alkalmak, amikor Isten szeretete közelebb kerülhet hozzánk, jobban megfürdethetjük szívünket, lelkünket az isteni útmutatásokban. A lelkészi pályámon megtapasztaltam, hogy az időseknek, a betegeknek, a nélkülözőknek, a szenvedélybetegségekkel küszködőknek nagy szükségük van az elfogadó, felkaroló szeretetre – hangsúlyozta a püspök.

Kondor Péter, Gregersen-Labossa György, a diakóniai bizottság elnöke, Lázár Zsolt és Győri Veronika nagyszénási lelkész az idősotthon csütörtöki felszentelésén.

Lázár Zsolt az istentisztelet után arról az időszakról mesélt, amit a két intézmény átvételének előkészületeivel folytattak. Sok embernek és hatóságnak egybehangzó akarata, támogató hozzáállása segítette ezt az elkötelezett szándékot megvalósítani. 

Az intézményvezető megköszönte mindenkinek a munkáját, de hozzátette, sok feladat áll előttük. Elismeréssel szólt az elődökről, a korábbi fenntartókról, akiktől jó alapokon nyugvó intézményt vettek át. A szakmai csapat szeretetteljes, felelősségteljes munkáját dicsérettel illette. Bejelentette, a munkavállalók létszámát bővítik a jövőben.

– Mi se gondoltuk, hogy az országban ez a nagyszénási rehabilitációs intézmény lesz az első evangélikus egészségügyi intézmény. Ráadásul a Covid-járvány idején bonyolítottunk le mindent sikeresen – fűzte hozzá Lázár Zsolt, majd megmutatta az érdeklődőknek mindkét épületet. 

Amikor a szenvedélybetegek ingatlanához értek, volt, aki megjegyezte: miért nincs itt kerítés? Az ott dolgozók elárulták: a fiatal függők szabadon dönthetnek, vállalják-e a terápiát. Ha igen, a szakemberek mindent megtesznek, hogy feloldják függőségükből őket és végre szabadok lehessenek.

Az igényekhez igazítják szolgáltatásaikat

– Nagyszénáson e két intézmény reménységeink szerint sok nemzedéken át szolgálja majd az embereket – mondta a püspök, miután a szenvedélybetegek rehabilitációs intézetét is megáldotta. Lázár Zsolt az ünnepi program végén lapunk érdeklődésére elmesélte,  az Ótemplomi Szeretetszolgálat idén 30 éves. Sokrétű diakóniai munkát végeznek munkatársaik, akiknek a képzésére nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek is köszönhető, hogy fejlődésükhöz adottak a személyi feltételek. Számos szolgáltatásukkal megelőzték a kort, országosan élen és példával jártak.

– Telephelyekkel bővültünk, fejlesztettük az alapszolgáltatásokat, később elindítottuk a szenvedélybeteg-ellátást. Nem átvettük, hanem magunk alakítottuk a szolgáltatásainkat az igényekhez alkalmazkodva – tette hozzá az esperes. Bentlakásos idősotthonuk működik Szarvason, Csabacsűdön és mostantól Nagyszénáson.

– Szolgálatunk szakmai eredményeit más intézményeknek is átadjuk. Ez komoly felelősség. Előrelépésünk alapja, hogy mi is használjunk jó gyakorlatokat és mutassunk ezekre mi is példát.

A rendezvényen Nyemcsok János nagyszénási polgármester arra emlékeztetett, bárki volt a fenntartó, a szénásiak mindig magukénak érezték az idősotthont és a község határában lévő intézményt. 

Ilyen szociális ellátórendszerrel csak kevés település büszkélkedhet – hangsúlyozta a település vezetője és megerősítette, minden együttműködésre nyitott az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában