Vidékfejlesztési program

2022.01.28. 13:55

Félmilliárd forintból fejleszt a csabai tejipari cég

Jelentős, csaknem félmilliárd forintos beruházás előtt áll a békéscsabai székhelyű Happy Tejtermék Kft., amely minderre a Vidékfejlesztési Program keretében 230 millió forint támogatást nyert el – hangzott el pénteken a támogatói okirat ünnepélyes átadásán. Erdős Norbert államtitkár szerint fontos a hazai élelmiszeripar fejlesztése, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki, hogy a cég bővítheti a gyártott termékek körét.

Licska Balázs

A magyar mezőgazdaság akkor tud talpon maradni, ha megerősödik a hazai élelmiszeripar, mivel kevésbé lesz kiszolgáltatva a külföldi termékeknek. Minden egyes fejlesztés modern kori piacvédelemként is felfogható – mondta lapunknak az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Erdős Norbert hozzátette: négyezer élelmiszeripari vállalkozás működik itthon, de ezen belül csak száz olyan, amely tejjel, tejtermékekkel foglalkozik, miközben ennek a szegmensnek köszönhető az élelmiszeriparon belül előállított értékek és foglalkoztatottak tíz százaléka. Ebből következik, hogy a cégek jellemzően nagy- és középvállalkozások.

Korábban problémát jelentett, hogy a cégek nem igazán tudtak pályázatokon részt venni, a mostani Vidékfejlesztési Program azonban lehetőséget ad számukra. Úgy véli, az ágazatban működő vállalkozásokat érdemes támogatni. A magyarok az európai uniós átlag alatt fogyasztanak tejet és tejtermékeket. Bár a boltok polcaira jellemzően magyar tej kerül, a feldolgozott termékek – például a vaj, a sajt vagy a joghurt – javarészt külföldiek.

Fotók: Bencsik Ádám

Erdős Norbert elmondta: országos szinten 2010 óta a tejes, tejtermékes szegmensen belül 80 százalékkal bővült a termelési érték, az export pedig a háromszorosára emelkedett. A Vidékfejlesztési Program pedig további fejlesztésekre ad lehetőséget: 510 projektre csaknem 400 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett, 64-re pedig meg is ítéltek már 46 milliárd forintot.

Az államtitkár hozzátette: a Happy Tejtermék Kft. a tervezett 460 millió forintos beruházásához 230 millió forintot kapott. A 42 munkatársat foglalkoztató békéscsabai cég feldolgozási kapacitása a fejlesztés révén évi 6,5 millió kilogrammra emelkedhet. Automatizálhatnak, modernizálhatnak, így hatékonyabbá tehetik a termelést, miközben a termékpalettát is szélesíthetik. Emellett gépkocsit szintén beszerezhetnek.

– Egy olyan fejlesztés érkezett fontos mérföldkövéhez, amely jelzi, hogy a kormány elkötelezett a vidék, Békés megye támogatása mellett – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Kiemelte: a tíz éve létrejött cég a dél-alföldi régióban az iskolatej programban az egyik legfontosabb beszállító, 414 intézményben 60 ezer gyermeket látnak el friss termékekkel. Elmondta, a vállalkozások élni és fejlődni akarnak, és a Happy Tejtermék Kft. is megfelelt a járvány adta kihívásoknak. Automatizálhatnak, korszerűsíthetnek, és olyan termékeket állíthatnak majd elő a fejlesztést követően, amelyek még inkább konyhakészek.

Tálosi Tamás ügyvezetőnek Erdős Norbert államtitkár adta át a támogatói okiratot.

Nagy Ferenc alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy egy újabb fejezet következik a cég életében, amely hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez is a saját beruházásával.

Tejet, joghurtot, tejfölt gyártanak

Tálosi Tamás ügyvezető elmondta, a kft. egyrészt gyárt poharas termékeket, mint tejet és ízesített tejet, natúr és gyümölcsös joghurtot; másrészt vödrös termékeket, így tejfölt, joghurtot, vajkrémet, sajtkrémet. Beszállítanak az iskolatej programban – 60 ezer gyermeket látnak el főleg a dél-alföldi megyékben –, illetve kiszolgálnak konyhákat.

Elmondta, hogy a beruházás révén bővítik a palettát olyan termékekkel, amelyekre a tapasztalatok szerint igény mutatkozik, ilyenek például a grillsajtok, a reszelt sajtok, emellett vegán sajtkészítményekben szintén gondolkodnak.

A Happy Tejtermék Kft.-t tíz éve alapították, és 2015-ben készült el zöldmezős beruházásként az üzem Békéscsabán, amelyet bővítettek pár évvel később. Kiemelte: folyamatosan fejlesztenek, most negyvenkét munkatársat foglalkoztatnak. Szabados Krisztián projektmenedzser elmondta: amikor a kieső kapacitásokkal kapcsolatos problémákra keresték a megoldást, akkor látták, hogy lehet egy komplex fejlesztésre pályázni, és éltek is a lehetőséggel. A beruházást minél hamarabb megvalósítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában