Magyar Kultúra Napja

2022.01.22. 13:56

Farsangi duruzsolást tartottak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai

A Magyar Kultúra Napjának délelőttjén 10 órakor nyitották meg a Tégla Galéria következő kiállítását Az Országos Textiles Konferenciától a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválig – a konferenciák története tablókon címmel. Az eseményen Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, a Duruzsoló sorozat tavaly indult útjára, mely programsorozat célja az együttlét, a közös ötletelés, illetve a Tégla Galléra időszaki kiállításainak megnyitása.

20220122 Békéscsaba Népművészeti kiállítás megnyitó Pál Miklósné Ancival a Tégla közösségi házba Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A ma nyíló fotókiállítás az egyesület egyik nagy szakmai eseményéhez, a Textiles konferenciához kapcsolódik, amelyet idén március 4-6, illetve április 9-e között rendezünk. A konferencia története egészen az 1980-as évek végéig nyúlik vissza. Ekkoriban jelentősen megnőtt az alkotók, alkotó közösségek száma, majd Borbély Jolán ötlete nyomán 1988-ban és 1990-ben sikerült megszervezni Miskolcon az első és a második konferenciát. 1992-ben pedig Békéscsabára kerül a rendezvény, melynek célja ma is, a műfaj művelőinek találkozása, egymás inspirálása, új alkotások létrehozása, és az alkotások, valamint az alkotók megmérettetése – részletezte az egyesület elnöke. Hozzátette: idén előreláthatólag több mint 300 fő részvételével – akik népi kézműves alkotók, vagy alkotó közösségek képviselői – tartják meg az népi textiles népművészeinek legnagyobb három napos szakmai tanácskozását.

– Ezúttal arra kértük az előadóinkat, hogy arról beszéljenek, hogy az ő országukban hogyan tudják, megőrizni az elődjeik népi textiljeit. Milyen tudásátadás valósul meg annak érdekében, hogy a hagyatékból minél többet át tudjanak vinni a mai életükbe, amelyeket ma is használhatnak vagy hordhatnak. A kérdés, hogy a legkülönbözőbb szakmákban – hímzés, csipke, nemez, szőttes – hogyan alakult a népi textíliák sorsa. Követik-e a hagyományt, és ha igen, hogyan, mire használják. Van-e benne újítás, újratervezés, ha igen akkor ezekre mi a jellemző. Hol jelennek meg, milyen kísérletek vannak? – ismertette Pál Miklósné.

Aki egyúttal elárulta, az idei konferenciához kapcsolódó pályázatra a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várják, amelyek családi- (mint a ballagás, a konfirmálás, a diplomaosztó vagy az esküvő) és társadalmi ünnepekhez kapcsolódnak. Továbbá az alkotók olyan lakástextileket küldhetnek be, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt. 

– Olyan textileket várunk, amelyek az ünnepeken kiválóan használhatók és viselhetők, alapanyaguk alapvetően pamut, len vagy gyapjú – avatott be az egyesület elnöke. Megjegyezte: a meghirdet pályázatokra igen nagy az érdeklődés, előreláthatólag 1000-1700 textília érkezik majd az egyesülethez.

Pál Miklósné nyitotta meg az egyesület legújabb kiállítását

Forrás: Imre György

A megnyitó beszédet követően kezdetét vette a Farsangi Duruzsoló, mely során az egyesület tagjai a farsangi népszokásokat elevenítették fel interaktív, játékos módon, majd a résztvevők a helyben sütött farsangi fánkot is megkóstolták, miközben az egyesületi aktualitásokról, a népi rendezvényekről beszélgettek, ötleteltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában