Erősemberek

2022.01.23. 06:30

Ereje és szerelme sem átlagos a békésszentandrási párnak

Immár öt éve alkot egy párt Békésszentandrás két erősembere, Csonki Marianna és Losonczi Imre. A fiatal pár közös nagy szerelme a sport, amiben támogatják és ösztönzik egymást. Nem mindennapi súlyokat emelnek, gördítenek, húznak vagy épp tolnak el, a versenyeken is sorra bizonyítanak.

V. E.

Immár öt éve alkot egy párt a település két erősembere, Csonki Marianna és Losonczi Imre /Fotók: Imre György/

Csonki Marianna elárulta, már megismerkedésük előtt is az életük része volt a sport. Ő kézilabdázott és konditerembe járt, párja pedig a küzdősportokat gyakorolta. A hétköznapi életben Imre az építőiparban, Mariann pedig sport- és gyógymasszőrként dolgozik. Mintegy öt éve alkotnak egy párt. Egy közösségi oldalon figyeltek fel egymásra, majd Marianna elment Imre egyik edzésére, azóta egymás mellett vannak a felkészülésekben és a magánéletben is. Losonczi Imrétől megtudtuk, 2017-ben ismerkedett meg az erősportokkal (Strongman-nel) egy faluversenyen, ami rögtön megtetszett neki, és onnantól űzi is.

A Strongman maga a tipikus erősembersportág, amely általában 5-6 versenyszámból áll. Ilyen például a kőgolyóemelés, a gumiforgatás, illetve a rönknyomás. Imre ez utóbbiak gyakorlója, Marianna pedig jelenleg erőemelésben, fekvenyomásban, felhúzásban és guggolásban versenyzik. Azonban a vírus miatt egy ideig nem tartottak sportágában versenyeket, így részt vett a HSMA magyar erős emberek szövetség által életre hívott női fordulóban. Ez három sorozatból állt, amiben megnyerte a magyar bajnokságot, majd az év atlétájának is megválasztották, amelyre nagyon büszke. Komolyabb élmény volt még sportéletében, amikor egy versenyszámban egy 24,5 tonnás vagont kellett eltolnia, mindössze 52 kilogrammos testsúlyával. Itt negyedik helyezést ért el a hatból, pedig csupán a szerelvény megmozdítását tűzte ki célul. Losonczi Imre 2018-ban még egy amatőr versenyen indult, ahol harmadik lett, 2019-ben viszont belépett a HSMA szövetségbe, majd az év végére másodosztályú magyar bajnok lett, 2020-tól pedig már az első osztályban versenyez.

Nemcsak a magánéletben, hanem az edzések során is egymás mellett állnak

Hozzátette, első versenyzése után édesapja, majd nem sokkal később édesanyja is elhunyt. A családi veszteség miatt nehéz volt számára ez az időszak, ugyanakkor nagyobb motivációval vértezték fel a történtek. A legnagyobb súlyt, amire büszke, tavaly emelte ki, óriás egykezes nyomásban, 105 kilogrammot. Ezzel magyar rekordot döntött. Van továbbá egy 150 kilogrammos rönknyomása és egy 180 kilogrammos kőgolyóemelése is, valamint egy 450 kilogrammos lengő­súlycipelése, ami sajátrekord. Közös életükről elárulták, minden napjuk a sportról szól, hiszen amikor épp nem edzenek, akkor mentálisan készülnek a következő megmérettetésre vagy rekorddöntésre.

Az utóbbi három évben kialakítottak egy saját edzőtermet Békésszentandráson, ahol bel- és kültéren minden rendelkezésükre áll a felkészüléshez. Külön edzenek, hiszen más-más versenyszámban indulnak, de lélekben mindig segítik a másikat, és persze olykor a videókészítésekben is. Hangsúlyozták, nagy előny számukra, hogy mindketten az erősport szerelmesei, mert így megértik például azt, hogy egy gyengébb edzés után miért feszült a másik, vagy mit jelent egy verseny előtti állapot­. Azt mondják, önmaguk és egymás versenyei mellett igyekeznek odafigyelni a fiatalokra is, és a mozgás világába terelni őket. Továbbá mindenkinek szívesen segítenek, aki érdeklődik az erősportok iránt. A szervezés sem áll tőlük messze, Békésszentandráson már hívtak életre versenyt, ami ugyan komoly munka volt, mégis nagy élményt jelentett.

Felkészüléseik alkalmanként vicces helyzeteket idéznek elő

Csonki Marianna és Losonczi Imre elárulták, egyik legviccesebb közös helyzetük talán az volt, amikor egy edzés során Imre ült az autóban, Marianna pedig tolta azt. Az arra járó turisták meglátva a szituációt furcsállták, és felajánlották a segítségüket. Erre Marianna közölte velük, hogy nem kell, mert ő éppen edz. De mindig történik velük valami a versenyekre való utazás közben is, például általános, hogy kétszer összevesznek, végül a legnagyobb harmóniában érkeznek a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában