Kiállítás

2022.01.26. 18:32

Elismerést érdemelnek a gádorosi értékek

A 2019-ben megalakult képviselő-testület célul tűzte ki a helyi értékek megőrzését, bemutatását. A munkát két települési képviselő, Fekete Tiborné és Simondán Vilmos, valamint Fábri István külsős tag kezdte meg. Sok ajánlás érkezett hozzájuk. A gádorosi települési értéktárba felvételt nyerteknek szerdán délután adták át az ezt igazoló oklevelet. Dr. Szilágyi Tibor polgármester úgy fogalmazott, a megjelent huszonhat díjazott bizonyíték arra, hogy egy kis közösség is tud maradandót alkotni.

Cs. I.

Békés megye most huszonhat értékkel gyarapodott, Zalai Mihály és dr. Szilágyi Tibor a kiállítást megtekintette

Fotó: Csete Ilona

– Ezzel nem szűnik meg a munka. Sok új javaslat került a bizottsághoz, 2022 is termékeny év lesz – tette hozzá a település vezetője. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, a megyei értéktár vezetője is elismeréssel szólt a gádorosiakról, akiknek személyesen adhatta át az okleveleket.

– Az értéktár mozgalom egy lehetőség arra, hogy sokszínű kulturális örökségünket felfedezve megerősítsük magunkban, hogy szét kell nézni a környezetünkben, milyen élő értékek vesznek körbe bennünket. Ne feledkezzünk meg azokról, amiket múzeumokban, levéltárakban őriznek, de újra lehet őket gondolni. Van mire büszkéknek lennünk és van mit leírni, összefoglalva benyújtani a helyi értéktárakba. Köszönet illeti azokat, akik ezeket az anyagokat elkészítették, akik a bizottságokban elbírálták. Ez most egy ünnepélyes pillanat, ahol megköszönhetjük áldozatos munkájukat. Ez egy közösségteremtő alkalom, az oklevél pedig megerősítése annak, hogy jó úton járnak. Érdemes ezt a munkát végezni, mert jó az értékeknek, nekünk, akik ezek között a kincsek között élünk. Azt tapasztalom, hogy divatja van annak a tudásnak, amivel előállítják a kézműves portékákat, a használati tárgyakat, a gasztronómiai alapanyagokat – fogalmazott Zalai Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában