Dareh

2022.01.03. 19:55

Egy-egy Békés megyei településen két napon viszik el a kitett fenyőfákat

Közeleg Vízkereszt napja (január 6.), amikor lekerülnek a díszek a karácsonyfaként kiszolgált fenyőkről. Hírportálunk utánanézett, hogy a Békés megyei városokban mikor szállítják el az örökzöldeket. A kertbarátoknál pedig elmondták, hogy a várható plusz fokok miatt már most ki lehet ültetni a gyökeres fákat.

Békéscsabán két szerdai napon, január 12-én és 26-án viszik el a kiszolgált örökzöldeket /Fotó: MW/

A szemétszállító cég, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján közzétették, hogy a Békés megyei településeken – Biharugrától Körösújfalun át Újszalontáig – mikor viszik el a fenyőket. Fontos, hogy a zöldhulladék-szállítás egyelőre nem indult el, csak az örökzöldeket lehet kipakolni. Közben nyitva tartanak a hulladékudvarok – Dévaványán, Gyomaendrődön, Gyulán, Kondoroson, Kunágotán, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn –, ahol el lehet helyezni díjmentesen a zöldhulladékot is többek között.

Az örökzöldeket Békéscsabán két szerdai napon, január 12-én és 26-án viszik el, Gyulán, az egyes körzetekben január elejétől folyamatosan, Orosházán pedig szintén két szerdai napon, január 19-én és 26-án szállítják el.

Battonyán január 10-én és 24-én, Békésen 7-én és 21-én, Csorváson 11-én és 19-én, Dévaványán 12-én 26-án, Eleken 19-én és 31-én, Füzesgyarmaton 12-én és 26-án, Gyomaendrődön 11-én és 21-én viszik el a fenyőket.

Kondoroson január 7-én és 21-én, Körösladányban 17-én és 31-én, Medgyesegyházán 7-én és 21-én, Mezőberényben 12-én és 19-én, Mezőhegyesen 10-én és 24-én, Mezőkovácsházán 11-én és 25-én szállítják el a fákat.

Sarkadon január 14-ére és 28-ára, Szarvason 10-ére és 24-ére, Szeghalmon 10-ére és 24-ére, Tótkomlóson 12-ére és 19-ére, Újkígyóson 13-ára és 27-ére, Vésztőn pedig 7-ére és 21-ére érdemes kipakolni az örökzöldeket.

Mivel a következő napokban napközben plusz fokok várhatók, ki lehet ültetni és be is lehet locsolni a karácsonyfaként kiszolgált gyökeres fenyőket, az éjszakai fagyok ilyen szempontból nem jelentenek problémát – ecsetelte a békéscsabai Hankó János. A Jaminai Közösségi Ház berkein belül működő Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta: fontos, hogy ne bolondítsuk meg a fát, azaz ne legyen nagy különbség a szobai és a kinti hőmérséklet között, ezért érdemes a lépcsőházba vagy a garázsba kitenni pár napra a fenyőt kiültetés előtt.

Ha a fa földlabdás, akkor azt nem célszerű megbontani. Ha a földlabda zsákban van, akkor a zsák maradhat a földben később is – hiszen komposztálódik –, ha pedig műanyagba tették, akkor a műanyagot később egyszerűen ki lehet szedni, húzni a talajból. Akkora gödröt ajánlott ásni, amelyben kényelmesen elfér a földlabda, ez mérettől függően lehet 40x40, 50x50 centiméter is. Nem földlabdás fa esetén arra ajánlott figyelni, hogy a gyökérzeten a föld nagyjából egyben legyen. Fontos az ültetésnél, hogy a gyökérzet szabadon elterülhessen – ennek megfelelő gödör kell –, és az esetleg pipába, felfelé hajló nyúlványokat le kell vágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában