Galériával

2022.01.01. 16:03

Díszlövésekkel köszöntötték az új esztendőt Gyulán

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is korabeli fegyverek, puskák és ágyúk korhű másolataival leadott díszlövésekkel köszöntötték az új esztendőt január 1-én, szombaton délben a gyulai várban.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a sortűzzel tisztelegtek az 1566-os várvédők emléke előtt. Mint ismert, 1566-ban, a végvári harcok során egyedülállóan hosszú ideig, 63 napon át tartotta a mindössze 2 ezer várvédő a hatalmas, megközelítőleg 30 ezres török sereggel szemben a gyulai erődítményt. A várat nem is bevették az oszmánok, a várbeli készletek fogyása és a kitörő vérhas járvány miatt volt kénytelen feladni Kerecsényi László kapitány.

Fábián Tamás kiemelte, az új év első napján életre hívott attrakcióval a városban tartózkodó turisták és a helyiek számára is szerettek volna programot biztosítani. A Szallas.hu adatai szerint szilveszterkor Gyula volt a harmadik legnépszerűbb belföldi úti cél, mindössze Budapest és Eger előzte meg a listán a portál tájékoztatása szerint.

Fotó: Imre György

A Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Maróti Hagyományőrző Egyesület tagjainak díszlövéseire szép számú érdeklődő látogatott ki szombaton délben, még a várakozásoknál is nagyobb tömeg vett részt a látványos eseményen. Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület elnöke lapunknak elmondta, sokadik éve gyűlnek össze január elsején, hogy ilyen módon is köszöntsék az új esztendőt. Mint megtudtuk, a vár faláról egy-egy 15. századi elöltöltős, kanócos puska gyalogsági változatával, 16. századi spanyol puskával és az elsődlegesen a várfalak védelmére használt szakállas puskával adták le a díszsortüzet. A vár előtt pedig ezt követően egy-egy falkonetta és mozsárágyú szólalt meg.

Fotó: Imre György

Újév napján a déli nyitást követően délután négy óráig fegyver- és viseletbemutató is várta a gyulai vár látogatóit. Szombat lévén a vár garantált programjai közül a vendégek részt vehettek a Csatazaj a középkorban című, a korabeli fegyverekről szóló interaktív előadáson és bemutatón, valamint az 1566-os ostromot felidéző Vitézek és védművek című programon is.

Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában