Hadtörténet

2022.01.12. 15:09

Békésiek ezrei vesztek oda a fronton – megnézheti, köztük volt-e valamelyik felmenője!

A második világháború Békés megyei hőseinek ezrei is szerepelnek abban az adatbázisban, melyben immár bárki rákereshet felmenőire név, születési dátum és hely, illetve számos más paraméter alapján.

Forrás: Fortepan / Kókány Jenő

Elérhetővé vált a II. világháborús magyar katonahősök adatbázisa. A bárki számára hozzáférhető, kutatható oldalt kedden mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy történelmi múltunk ismerete és feldolgozása elengedhetetlen a nemzet sikeres jövőjének megteremtéséhez.

A most elkészült II. világháborús adatállomány értékét és jelentőséget az adja, hogy a régóta ismert veszteségek közül 241.087 esetnek már a pontosabb körülményei is megismerhetővé váltak. A bejelentést követően mi is megnéztük az adatbázist, melyet településekre – mint születési helyre – szűrve 895 békéscsabai, 776 gyulai, 649 szarvasi, 234 sarkadi, 331 orosházi és 450 gyomaendrődi magyar katona adatait találtuk meg, a „Békés” kulcsszóra pedig további 1654 találatot adott ki az adatbázis keresőfelülete.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum második világháborús magyar katonai veszteségi adatbázisát a linkre kattintva is elérheti. Ha esetleg megtalálta a hősök között egy felmenőjét és a családi elbeszélések alapján ismeri is a történetét, szívesen vesszük, ha megosztja azt velünk és olvasóinkkal a [email protected] címre küldött levelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában