Rendkívüli

2022.01.21. 15:34

Az oltásról, a vízhálózatról és a költségvetésről tájékoztattak Szarvason

Szarvas jelenlegi járványügyi helyzetéről, a különböző védőoltások biztosításáról, a helyi vízhálózat üzemeltetéséről és a település költségvetéséről tartott rendkívüli sajtótájékoztatót pénteken Babák Mihály polgármester.

V. E.

A covid-helyzettel kapcsolatos intézkedésekről, a helyi költségvetésről és egy korábbi napirendi pontról tartott sajtótájékoztatót pénteken Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Elmondta, immár az ötödik hullámot éljük meg, ami indokolta az egészségügyi veszélyhelyzet fenntartását. Hozzátette, megfelelő mennyiségű védőoltás áll rendelkezésre településükön, illetve oltópontot is szerveztek, a lakosságnak már csak jelentkeznie kell az első, második, illetve harmadik vakcinákért. 

Kiemelte, a településen a gyermekek oltásával van nagyobb probléma, hiszen nagyon kevésnek adatták be közülük a vakcinát annak ellenére, hogy rohamosan terjed közöttük a fertőzés. Ezért kérte a védőnői és családsegítő hálózatot, valamint orvosokat hogy segítsék a legkisebbek oltakozását, és az arról szóló tájékoztatást a szülők felé. 

Járásközpontként pedig vállalják azt, hogy megszervezik a gyermekek és kísérőik oltóhelyre való utaztatását január 24., hétfőtől. Babák Mihály hangsúlyozta, a képviselő-testület biztosítja továbbá Szarvas lakosságának a fertőző tüdőgyulladás elleni védőoltást is, amire szintén jelentkezhetnek az emberek. Hasonlóan járnak el a HPV elleni védőoltásokkal is a kamaszkorúaknál, aminek felvételét szintén biztosítják.

Az egészségügy után a polgármester áttért Szarvas másik ellátási felelősségére, az ivóvíz és a szennyvíz szolgáltatás folyamatos és biztonságos biztosítására település szerte. Elmondta, ezen kötelességük két feladatra oszlik. Az egyik a vagyoni része, amelynek keretében biztosítják például a megfelelő hálózatokat, a másik pedig az üzemeltetőről való gondoskodás. 

Elmondta, a szolgáltatócégük jelenleg az Alföldvíz Zrt. A probléma pedig a veszteséges működtetéssel van, ami évek óta fennáll. Kiemelte, a vízellátással  és a minőséggel nincs és nem is lesz baj. A kormány pedig felajánlotta azt a lehetőséget, miszerint átvállalja a Dél-Alföldön tevékenykedő Alföldvíz Zrt. működtetését, ezzel biztosítva stabil működésüket és szolgáltatásukat többek között Szarvason is. Babák Mihálytól megtudtuk, a képviselő-testület legutóbbi döntése alapján át kívánja adni a vízszolgáltatással kapcsolatos felelősséget az államnak, az erről szóló, számukra is elfogadható szerződéstervezetet pedig várják.

A továbbiakban a város költségvetésére tért ki a városvezető. Elmondta, a képviselő-testület a csütörtöki ülésén elsőre elfogadta Szarvas költségvetését, amelynek feltétele volt, hogy közmeghallgatásra bocsássák. 

Ennek megfelelően weboldalukon bárki megtalálhatja a lakosságból. Kiemelte, az elkészült költségvetés lényege, hogy egyensúlyt biztosítson a településen a bevételek és a kiadások között. Hozzátette, jelenleg 300 millió forintos, időleges fedezetlenség van benne a bevételek oldaláról. Erre egy technikai áthidalót találtak megoldásként, ideiglenesen, az összeg beérkezéséig. 

Megjegyezte, rendelkeznek elkülönített alapokkal is, tehát bátran kijelentheti, hogy a fent említett fedezetlenség ellenére Szarvas költségvetése egyensúlyban van. Hangsúlyozta, a kihirdetett béremeléseket és a létszám megtartását is garantálni tudják minden szektorban annak ellenére is, hogy az ahhoz szükséges forrás később érkezik meg a városhoz.

Végül három ingatlan eladásának tervezését említette Babák Mihály, melyek közül kettő üdülőterületi, egy pedig az inkubátorház, melyek értékéből más terveik vannak. Kitért még az Erzsébet-ligeti Pavilon felújítására, ami szintén tervben van, ugyanakkor hiányzik még hozzá több, mint 200 millió forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában