Videóval

2022.01.28. 14:34

Átadták az EpiPent a gyulai intézményeknek

Átadták a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató gyermekek életének megmentését szolgáló EpiPen oldatos injekciókat valamennyi gyulai oktatási-nevelési intézmény képviselőinek pénteken délelőtt a gyulai polgármesteri hivatalban. A gyógyszerből összesen huszonhét helyre került a városban.

P.G.

Dr. Görgényi Ernő, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Hajduné Dávid Veronika

Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményen dr. Görgényi Ernő köszöntötte a megjelenteket. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke amellett, hogy bemutatta a készítmény használatát, arra is felhívta a figyelmet, hogy allergiás reakció esetén senki adjon kalciumot a betegnek, mert az még akár súlyosbíthatja is a folyamatot. Magát  a gyógyszert laikusok is könnyen használhatják. Az injekciót a comb külső részébe kell beadni, akár ruhán keresztül is. A beteget ezek után stabil oldalfekvésbe kell helyezni, majd mentőt kell hívni, mert az anafilaxia mindenképpen orvosi kezelést igényel. Hajduné Dávid Veronika édesanya is megosztotta tapasztalatait a gyógyszer használatával kapcsolatban.

Eleken is elérhető az allergiás gyermekek életmentő injekciója

A gyulai jó példát követve februártól az allergiás gyermekek életének megmentését szolgáló EpiPen oldatos injekciót biztosít fenntartótól függetlenül, minden eleki oktatási és nevelési, illetve más, gyermekek által gyakran látogatott intézmény részére az eleki önkormányzat.

– Kecskés Andrea képviselő javaslatára a városi önkormányzat kezdeményezte a beszerzést.

Összesen 13 helyszínre, többek között a bölcsődékbe, az óvodákba, az általános iskolákba, gyermekotthonokba, a középiskolába, a művelődési házba és a napközi konyhára is eljuttatjuk a gyógyszereket a jövő hét folyamán. A közelmúltban történt tragikus haláleset – melynek során mogyoróallergia miatt vesztette életét egy 7 éves budapesti kisfiú – is rávilágított arra, mennyire fontos az, hogy a lehető legkönnyebben elérhető legyen, és rendelkezésre álljon ez a gyógyszer.

A gyógyszer beadásához nincs szükség egészségügyi szakemberre, de az átadás előtt Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos úr oktatást is tart majd az intézmények munkatársainak – ismertette Szelezsán György, a város polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában