Vízszolgáltató / Galériával

2022.01.27. 19:26

Alföldvíz Zrt.: Békéscsaba átadta tulajdonrészének túlnyomó hányadát az államnak

Rendkívüli ülésükön döntöttek arról csütörtökön a békéscsabai képviselők, hogy a város átruházza az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedésének túlnyomó hányadát a magyar államnak. Fontos célként fogalmazták meg ugyanakkor, hogy fejlesszék a vezetékes ivóvízhálózatot a megyeszékhelyen. Gyulán is napirenden volt a kérdés csütörtökön.

Archív fotó /Lehoczky Péter/

A békéscsabai közgyűlésen arról döntöttek 14 igen és egy tartózkodás mellett, hogy az önkormányzat részt vesz egy integrációs programban, melynek lényege, hogy a víziközmű-szolgáltatásból eredő kötelezettségét átruházza a magyar államra. Ezzel kapcsolatban pedig átkerül a víziközmű-vagyon és az azt működtető vagyon, valamint a város Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedésének nagy hányada is – a 89 ezerből 75 ezer részvény – térítésmentesen.

Szarvas Péter polgármester a zárt ülést követően hírportálunknak elmondta, hogy az önkormányzat egy megállapodást köt a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel. Célként fogalmazták meg, hogy továbbra is biztonságos legyen az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás a városban, hogy pénzügyileg stabil legyen az Alföldvíz Zrt. helyzete, hogy a cég folyamatosan foglalkoztassa a szakembereket, illetve, hogy a munkatársak fizetését szintén emelhessék. Emellett szeretnék, hogy a békéscsabaiak igényének megfelelően a város területén víziközmű-fejlesztéseket valósítsanak meg.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is megerősítette, hogy az önkormányzat átruházza a magyar államra a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos kötelezettségét, és hogy részt kíván venni az integrációs folyamatban. Ő is elmondta, hogy az önkormányzat és a Nemzeti Vízművek Zrt. között egy megállapodás születhet a közeljövőben.

Elmondta, hogy a korábbi, nyilvánosságot kapott tárgyalások kapcsán fontos célként fogalmazták meg, hogy a városban a szolgáltatás továbbra is biztonságos legyen, hogy a rendszert tartsák karban kellően, illetve, hogy valósítsanak meg fejlesztéseket. Kiemelte, több olyan háztartás van Békéscsabán, ahova nincs bekötve a vezetékes ivóvíz, ezért a hálózat bővítését ugyancsak tervezik.

Herczeg Tamás szintén hangsúlyozta a szakemberek folyamatos foglalkoztatásának fontosságát, mint ahogy azt is, hogy a cég munkatársainak bérét emelhessék. Emellett lényeges szempont, hogy az Alföldvíz Zrt. – amely tehát várhatóan a Nemzeti Vízművek Zrt. tagja lesz – székhelye továbbra is Békéscsabán maradhasson.

Az országgyűlési képviselő aláhúzta, hogy az előzetes megfogalmazott célokat szem előtt tartva hozott döntést a városi közgyűlés. Hozzáfűzte, hogy a kormányzat teljes mértékben figyelembe veszi a települési önkormányzatok elvárásait, érdekeit az integrációs program, folyamat során. Az elmúlt hónapokban számos tárgyaláson vett részt ezzel kapcsolatban, szerdán például Fónagy János miniszterhelyettessel, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárral ült egy asztalhoz a témában.

Gyulán is napirenden volt az Alföldvíz csütörtökön

Ingyen átruházza az államra az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését a gyulai önkormányzat a képviselő-testület csütörtöki döntése értelmében.

Az MTI beszámolója szerint az ülésen Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a helyi hálózatot a Gyulai Közüzemi Kft. üzemelteti, kivéve az úgynevezett városerdei részt. Így Gyula városának mindössze 0,0037 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő 10 darab, egyenként 4600 forint névértékű részvénye van az Alföldvíz Zrt-ben.

A jogelőd Békés Megyei Regionális Vízellátó rendszerben Gyulának 7/10.000 arányú osztatlan közös tulajdonosi részesedése van. A víziközmű vagyonelemek értéke csaknem bruttó 33 millió forint.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, „az a legracionálisabb megoldás”, hogy ezt térítésmentesen átadják az államnak, így sem az üzemeltetéshez, sem a veszteségrendezéshez nem kell a városnak hozzájárulnia. A jelen lévő 11 képviselő 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot. A képviselők ugyanilyen arányban határoztak arról is, hogy a tulajdonrész átadásával részt kívánnak venni az integrációs programban.    

Az MTI információi szerint valamennyi, az Alföldvízben tulajdonos önkormányzat kapott egy a lehetséges állami integrációról szóló "felmérést", amelyet megválaszolt; ez alapján készítettek számukra egy előterjesztés-tervezetet, amelyet mindenkinek saját képviselő-testülete elé kell vinni január 31-ig.

Az állam a társaságban az eddigi 28,6 százalékkal szemben minimum 75+1 százalékos tulajdoni részarányt kíván szerezni, így „lehetősége nyílik a társaság strukturális átalakítására, valamint gazdasági modellváltásra, ezzel biztosítva a társaság jövőbeni gazdaságos működését” - olvasható az integrációs programról az előterjesztés mellékletei között. Ott szerepel az is, hogy az Alföldvíz „tőkerendezésére 2,65 milliárd forint forrásbevonás javasolt”.

Az Alföldvíz augusztus 10-i közgyűlésén a tulajdonos önkormányzatok többsége úgy határozott, hogy induljon meg az egyeztetési folyamat, „amely megalapozhatja a szolgáltató részvételét a koordinált integrációs programban, és a társaság tulajdonosainak víziközművagyon - állam részére történő - átadására vonatkozó későbbi döntéseit" - számolt be akkor az NV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában