Szomorú évfordulóra emlékeztek

2022.01.07. 16:52

A málenkij robotra elhurcolt mezőberényiek tiszteletére gyújtottak gyertyát

A mezőberényiek málenkij robotra elhurcolásának 77. évfordulóján szervezett csendes megemlékezést és gyertyagyújtást csütörtökön délután a német evangélikus templom kertjében álló emlékműnél a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és helyi német nemzetiségi önkormányzat.

P. G.

Fotó: Imre György

Mint arról korábban hírportálunkon is olvashattak, a településen élő svábok meghurcoltatása hetvenhét évvel ezelőtt, 1945. január 6-án kezdődött. Ekkor éppen a vízkereszti istentiszteletre hívott a berényi templom harangja, és ekkor indultak útnak azok a Gyulára tartó teherautók, amelyekre a szovjet GPU által „összegyűjtött” 562 mezőberényi lakost kényszerítették fel. A Szovjetunió területére, „jóvátételi” kényszermunkára vitték őket. A Gyulán álló vasúti szerelvények Sahti és Novo Sahti szénbányáiba szállították a berényieket.

Az 1945. január 6-án a Szovjetunióba „malenkij robotra” elhurcolt 562 mezőberényi, „munkaképes” fiatal, középkorú férfi és nő közül 509-en térhettek haza 1947. július 29-én, 53-an életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában