Békés megye

2022.01.05. 11:15

A kutyák veszélyt jelentenek emberre és baromfira egyaránt

Huszonkét baromfit fojtottak le szabadon portyázó kutyák nemrégiben Lőkösházán. A falut keresztbe-kasul bejáró ebeket sikerült az önkormányzat munkatársainak befogniuk, és eljárás indult az ügyben. Az utcákon is rohangászó állatoktól félnek a helyiek. Az önkormányzat erőn felül megtesz mindent, ami tőle telik, de mindig van félelmet keltő kutyautánpótlás.

Ny. L.

Huszonkét baromfit fojtottak le kóbor kutyák nemrégiben Lőkösházán /Illusztráció: Shutterstock/

Szűcsné Gergely Györgyi polgármester elmondta, csak ebben az évben 18–20 kóborló kutyát szedtek össze a községben, mert veszélyt jelentettek az ott élőkre. – A hivatali dolgozókkal együtt lényegében kutyapecérek lettünk. Befogunk jószágokat, csipet olvasunk, ebeket tartunk, etetünk, menhelyre viszünk, örökbe adunk állatokat – hangsúlyozta a polgármester. – Szándékosan nem kóbor állatokról beszélek. Legtöbbjüknek ugyanis van gazdája, de hanyagul, felelőtlenül tartja jószágait, nem látja el őket rendesen.

A kerítés nélküli házakból kiszöknek a kutyák vagy az utcán menetelnek falkában „gazdáik” mögött. Akik, persze, azt mondják, hogy az állatokhoz semmi közük. Ugyanakkor nem törődnek azzal sem, hogy kire támad félelmében a szerencsétlen állat. A lőkösháziak túlnyomó többsége gondosan táplálja, oltatja kutyáit, de vannak, akik ezt nem teszik meg. Az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközzel harcol továbbra is az állatkínzás, a kutyával való veszélyeztetés és egyéb bűncselekmény vagy szabálysértés ellen. Szűcsné Gergely Györgyi kitért arra, kénytelenek voltak kutyabefogó csapdákat vásárolni több százezer forintért. Ezekbe vizet és tápot tesznek, ezzel becsalogatják a jószágokat. A ketrecajtók záródnak, és csak munkatársaik tudják kinyitni. Négy kennelt helyeztek el a polgármesteri hivatal udvarán, itt általában tíz napig etetik, itatják az ebeket, hátha értük jön a gazdájuk, de ez nagyon ritka.

– A felelőtlen kutyatulajdonosokat nem érdekli az állatuk, ami nincs csippel, védőoltással ellátva, féregtelenítve. Mindez 12 ezer forintba kerül, és ezt nem vállalják – emelte ki a polgármester. Mint most is, általában, sejtik, tudják, kik a jószágok gazdái, de a feljelentéssel sem jutnak sokra. Ezek az emberek szociális ellátásokból élnek, és a szabálysértési bírságot nem tudják levonni a hatóságok. Kötelességünk védeni a falu lakosságát, az nem járja, hogy a kóborló ebek intézmények udvarára bemenve riogassák az ottlévőket, „leszedjék” az embereket a kerékpárról, gyermekeket veszélyeztessenek. Az állat félelmében, szorongásában, védekezésképpen támad számára ismeretlen emberekre, nem ő a hibás . Néhány befogott ebet örökbe fogadnak kutyabarát emberek – friss példa is van rá –, de többségük a gyulai menhelyre kerül, mellyel többéves, szoros az önkormányzat kapcsolata. Ha ott nem tudják azonnal fogadni a kutyákat, több időt töltenek a polgármesteri hivatalának udvarán a kennelekben. Eddig nem vittek, és a továbbiakban sem szeretnének állatokat gyepmesteri telepre szállítani, a humánusabb megoldás hívei.

Két esetben érkezett bejelentés

Érdeklődésünkre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon közölték, hogy a gyulai kapitányságra két esetben érkezett bejelentés Lőkösházáról a kö­zelmúltban, melyek szerint összesen huszonkét baromfit fojtott le valószínűleg két kutya. Az ebek tulajdonosa megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletben foglaltakat. Ezért a rendőrség az ügyet illetékesség miatt továbbította a Gyulai Járási Hivatalhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában