Békés megye

2022.01.24. 11:28

A kutya szagolta ki az Őr utcában a katalizátortolvajt

Megpróbálták ellopni az autója katalizátorát, a közelben lévő kocsinál pedig sikerrel is jártak a tolvajok – osztotta meg történetét egy békéscsabai nő. Az autószerelők elmondták: bizonyos típusoknál könnyen hozzá lehet férni a katalizátorhoz, tíz perc alatt csendben levágható, és egy ilyen alkatrészért több tízezer forintot is adnak a felvásárlók a benne lévő értékes nemesfém miatt.

Licska Balázs

Gyivicsán Zoltán autószerelő mutatta meg érdeklődésünkre, hogy pontosan hol található a katalizátor /Fotó: Imre György/

Hajnali fél 3-kor csöngetett a szomszédom, hogy az Őr utcában parkoló autómnál matatott egy ember – elevenítette fel a január 7-ei esetet Marianna. A békéscsabai nő elmondta, a férfi kutyája sétáltatás közben morogni kezdett, a szomszéd akkor látta, hogy a nő kocsiját felemelték, és ott nyúlkálnak. Amikor a szomszéd rászólt az idegenre, az nagy sóhajtás után leengedte az autót, összecsomagolt, majd társával el is ment, a hátizsákja pedig nagyon csörgött. 

Marianna hozzátette, rögtön értesítették a rendőröket, akik nagy erőket mozgósítottak. Az ő 2000-es Opel Astrájának nem lett baja, a közelben álló szintén Opel Astra katalizátorát viszont információi szerint megfújták a tolvajok. 

Elmondta: azért osztotta meg a történetet, hogy figyeljenek egymás utcán parkoló autóira is a békéscsabaiak, és ő örül, hogy a szomszédja rá mert szólni az idegenekre, akik az éjszaka leple alatt matattak a kocsijánál. 

– A katalizátor megszűri a kipufogógázt, csökkenti a károsanyag-kibocsátást, védi a környezetet – mondta Verebi Attila, az egyik békéscsabai szerviz munkatársa. Hozzátette, hogy amennyiben ezt kell cserélni vagy adott esetben pótolni, akkor az nagyjából munkadíjjal együtt 60-70 ezer forintos költséget jelent, bár ha nem utángyártott, hanem gyári alkatrészt kér az ügyfél, akkor ennél jóval magasabb lehet a számla. 

Bár hallott arról, hogy vannak katalizátorra szakosodott tolvajok, hozzájuk eddig nem tért be olyan ügyfél, akinek megfújták volna ezt az alkatrészét. Elmondta, tudomása szerint nem csak az Opel Astrák katalizátorait keresik. 

– Egy benzines kocsi katalizátoráért akár 100 ezer, egy dízeleséért pedig 25-30 ezer forintot is adnak a felvásárlók, akik felkeresik a bontókat és a szervizeket is. 

Nemesfém van az alkatrészben, amit ki lehet nyerni, újra lehet hasznosítani, ez adja igazából az értékét – mondta egy másik békéscsabai szerviz autószerelője. Gyivicsán Zoltán hozzátette, a tolvajok egy része ezért állt rá a katalizátorra. Alámásznak a kocsinak, és gyorsvágóval tíz perc alatt csendesen kiszedik. Hangsúlyozta: azonnal feltűnhet a sofőrnek, hogy ellopták a járgánya katalizátorát. Mivel a kipufogórendszerből hiányzik egy fontos szelet, olyan hangja lesz az autónak, mint egy traktornak. 

Két eset történt Békéscsabán

Az elmúlt időszakban katalizátorlopásról két esetben érkezett bejelentés Békés megyében a rendőrségre – ismertették a megyei főkapitányságon. Az egyik a békéscsabai Őr utcai sztori, amiről Marianna is beszámolt, a másik pedig ettől nem messze, a Kazinczy-lakótelepen történt. Mindkét katalizátort leparkolt autókból lopták el január 7-én hajnalra. 

A rendőrség lopás miatt rendelt el nyomozást – folytatták. Az üggyel kapcsolatban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portálján megosztottak egy videót is tartalmazó felhívást, és azt kérik, hogy akik felismerik vagy felismerni vélik a felvételen szereplő embereket, tegyenek bejelentést a rendőrségen, amire névtelenül is van lehetőség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában