Napraforgó

2022.01.20. 13:55

A fejlesztésre szoruló gyermekeket segítik Békéscsabán

Állandó jelleggel mintegy száznegyven gyermek ellátásáról gondoskodnak Békéscsabán, a Kölcsey utcai Napraforgó intézményben, de ennél is több kicsivel, fiatallal vannak szoros és rendszeres kapcsolatban. A szülők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a szerteágazó tevékenységet folytató intézmény szolgáltatásaira, ezért is fontos, hogy az annak helyet adó épületet fejlesztik, bővítik a jövőben.

Licska Balázs

Komplex ellátást biztosítsanak a gyerekeknek – mondta dr. Ruzsa György elnök /Fotó: Bencsik Ádám/

Tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete, amely annak idején azért jött létre, hogy legyen a mozgásukban akadályozottaknak megfelelő érdekképviselete, és hogy javítsanak az életminőségükön – mondta dr. Ruzsa György. Az elnök hozzátette, egy kis klubként egy szobából indultak, ma már 23 helyi csoporttal és mintegy 9-10 ezer taggal bírnak, valamint több intézményt tartanak fenn. Ezek egyike az egyesület székhelyén, a Kölcsey utcában működő Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Óvoda és Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola (EGYMI). Az elnök elmondta, hogy 

szakembereik a születéstől kezdve végeznek szűréseket, hogy lássák, a kicsik fejlesztésre szorulnak-e. A korai fejlesztést a pedagógiai szakszolgálat végzi, 2-3 és 5-6 év közöttiek számára. Az óvodában olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiknek gyógypedagógiai és egyéb támogatásra van szükségük.

Az iskolában pedig olyan fiatalokat fogadnak­, akik a hagyományos keretek közé nem férnek be, akiknek speciális fejlesztésre van szükségük. Hangsúlyozta, az eredeti cél is az volt, hogy komplex ellátást biztosítsanak a gyerekeknek. A kiváló szakembereknek hála – akik a legkorszerűbb fejlesztéseket végzik, a legmodernebb módszerekkel dolgoznak – nem csak mozgásukban korlátozott gyermekekről gondoskodnak. A fiatalok között vannak autizmussal élők, értelmi, hallás- és látássérültek is. Állandó jelleggel mintegy száznegyven gyermeket látnak el, de ennél is több családdal vannak kapcsolatban. 

Hangsúlyozta, az eredeti cél is az volt, hogy komplex ellátást biztosítsanak a gyerekeknek. A kiváló szakembereknek hála – akik a legkorszerűbb fejlesztéseket végzik, a legmodernebb módszerekkel dolgoznak – nem csak mozgásukban korlátozott gyermekekről gondoskodnak. A fiatalok között vannak autizmussal élők, értelmi, hallás- és látássérültek is. Állandó jelleggel mintegy száznegyven gyermeket látnak el, de ennél is több családdal vannak kapcsolatban. 

A Kölcsey utcai épületet 2008-ban kapta meg vagyonkezelésre az önkormányzattól az egyesület, annak van egy régi és egy új szárnya. Az elnök elmondta, az épület előnye, hogy egykor iskolaként szolgált, a hátránya viszont, hogy nem akadálymentesített. Ez azt jelenti, hogy például a kerekesszékkel érkező gyerekeket vagy fel kell cipelni az emeletre, vagy a szakembereknek kell a földszinten tartaniuk a foglalkozásokat. 

Hogy kielégítsék az egyre jelentősebb szülői igényeket, illetve, hogy egy korszerű és akadálymentes épülettel rendelkezzenek, pályáztak az épület bővítésére, fejlesztésére, és nyertek is összesen 360 millió forint támogatást. Ez azt jelenti, hogy az új szárny esetében szigetelnek, cserélik az elaggott nyílászárókat, korszerűsítik a fűtési rendszert. Emellett a legfontosabb, hogy egy pluszemeletet húznak fel az épületre, bővítve a helyiségek számát, illetve – a célként kitűzött akadálymentesítés érdekében – liftet is beszerelnek. 

A munkálatok rövidesen rajtolhatnak, azokat a tervek szerint egy év alatt fejezik be. Mivel az EGYMI most a régi szárnyban működik, a fejlesztés munkálatai nem korlátozzák a szakembereket és a gyerekeket a mindennapok feladataiban, nekik nem kell költözniük. Eddig a gazdasági és ügyviteli egység működött az új szárnyban, nekik pakolniuk kell ideiglenesen. A beruházás végén helyet cserélnek, azaz az EGYMI megy az új és megújuló szárnyba, a gazdasági rész pedig a régibe. 

Jellegzetesek a kék kisbuszok

Az Önálló Életvitel Központ otthon, házi gondozás keretében segíti a támogatásra szorulókat, a támogatószolgálat pedig a jellegzetes kék autóival, kisbuszaival a gyermekek Kölcsey utcára való szállításában, illetve a hazafuvarozásában tölt be fontos szerepet – mondta dr. Ruzsa György elnök. Hozzátette, sok esetben maguk a szülők hozzák-viszik a kicsiket, illetve más szervezetek ugyancsak besegítenek ebbe a feladatba. Az egyesület Csorváson bentlakásos intézményt is fenntart, ahol mozgásukban akadályozott felnőttek számára rehabilitáció folyik. Szintén Békéscsabán, az Orosházi úton fogyatékossággal élők, többek között mozgásukban korlátozottak számára működtetnek nappali ellátót, ezt az intézményt is szeretnék a felújítást követően beköltöztetni a Kölcsey utcába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában