Katasztrófavédelem

2022.01.19. 13:48

A Békés megyei társasházakban is ellenőrzik a kéményeket

Elérhető a kéményseprők éves társasházi sormunkaterve, amely tartalmazza az ellenőrzések ütemezését. A katasztrófavédelem szakemberei Békés megye hetvenöt településén az említett munkaprogram és az egyéni igénybejelentések alapján látják el a tisztítási feladataikat.

Nagy Szilvia

Szász Lajos kamerával vizsgálja meg a kémény belső felületét /Fotók: Imre György/

– A kéményseprők a szilárd tüzelésű fűtőberendezések kéményeit évente, a gázüzemű és a zártrendszerű konstrukciókét kétévente ellenőrzik, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente esedékes – mondta el Várszegi György tűzoltó főhadnagy. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzáfűzte, az egylakásos ingatlanokba, azaz a családi házakba és a társasházzá nem alakult többlakásos épületekbe nem mennek kérés nélkül a szakemberek. 

A szolgáltatást igényelni kell: az ellenőrzés időpontját a lakók választhatják meg webes felületen, vagy a 1818-as telefonszámon. Az időpontfoglalás, az ellenőrzés és a tisztítás is ingyenes­. 

– A társasházakba már automatikusan, a sormunkaterv szerint érkeznek a kéményseprők. Megvizsgálják a tetőn belüli és kívüli kéményt, valamint a gyűjtő épségét, négyévente pedig úgynevezett belső kamerás felülvizsgálatot is tartanak, szükség esetén elvégzik a tisztítást – sorolta a szóvivő. Hozzátette, a kéményseprők elsődleges feladata a közvetlen élet- vagy tűzveszélyt okozó hibák felderítése, másodsorban a környezetet, a levegő tisztaságát, sőt az energiatakarékosságot is óvják. Egy-egy vizsgálat időtartama a kémények, tüzelőberendezések számától függ, de a dokumentálással és a ­tájékoztatással együtt sem vesz el több időt 25-30 percnél­. 

– Az ellenőrzés részben szemrevételezéssel, részben pedig vizsgáló-, mérő-, ellenőrző műszerekkel történik. A kéményseprők kompakt szerkezetekkel érkeznek, ezekkel nézik meg, hogy megfelelő-e a légellátottság, azaz jól működnek-e a szellőzők. Megvizsgálják a tisztítójáratok állapotát, megmérik a gáz- és füstgázparamétereket, valamint a környezeti szén-mo­noxid mennyiségét – sorolta Várszegi György, hangsúlyozva, hogy a családi házaknál is körülbelül ugyanannyi időt töltenek. Hasonló metódus alapján dolgoznak, de a lakók személyes felelőssége ott sokkal nagyobb, hiszen igényelniük kell a szolgáltatást. 

– Egy rendszeresen ellenőrzött, karbantartott rendszer biztonságot ad a tulajdonosoknak, a lakóközösségnek. Ha odafigyelünk a tüzelőberendezéseinkre, időben hívjuk a kéményseprőket, akkor elejét vehetjük a lakástüzeknek, és a szén-monoxid-mérgezések esélye is jelentősen csökkenthető – tette hozzá. 

Kiderült, a legtöbben a fűtési szezon kezdetén, illetve végén igénylik a kéményseprést, ezért érdemes más időszakban igénybe venni a szolgáltatást, mert ekkor kevésbé leterheltek a szakemberek. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon aláhúzták, fokozott igénybevétel mellett az ellenőrzésre szilárd és gáztüzelés esetén is sűrűbben lehet szükség. Ha pedig bármilyen műszaki probléma – visszafüstölés, szén-monoxid-érzékelő jelezése, meghibásodás – merülne fel, azonnali felülvizsgálat indokolt. 

Szarvason és Orosházán is bajt okozott a korom

Várszegi György tűzoltó főhadnagy elmondta, a nem használt, tartalék vagy biztonsági jellegű kéményeket is szükséges ellenőriztetni a későbbi, akár rendszertelen használat kapcsán. A kéményseprők munkája életet, vagyont menthet; ha rendszeresen beengedjük, hívjuk őket, tragédiákat kerülhetünk el. A katasztrófavédelmi igazgatóságon hozzáfűzték, a leggyakoribb problémát a tüzelőberendezések karbantartásának, a levegő-utánpótlásnak a hiánya, valamint az utólagos átalakítások okozzák. Legutóbb január 6-án és 10-én vonultak a beavatkozók kéménytűzhöz. Egy szarvasi és egy orosházi tanyán gyulladt meg a lerakódott korom, amit a takarítónyíláson keresztül kellett eltávolítani a tűzoltóknak. A segítség időben érkezett, a lángok így nem terjedtek át a lakórészekre, ám a szóvivő elmondta, nem minden eset ilyen szerencsés kimenetelű. A kéménytüzek gyakorisága arra figyelmeztet, a megyeiektől is nagyobb odafigyelés szükséges. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában