Korszerűsítési program

2021.12.28. 15:19

Több utcában már felújították a járdát Békéscsabán

Immár több utcában is korszerűsítették a járdát, jövőre pedig folytatódik a nagyszabású felújítási program Békéscsabán. A városi közgyűlés minap tartott ülésén téma volt, hogy mely utcák bizonyos szakaszait érintse a beruházás negyedik üteme.

Licska Balázs

Idén nyár végén, ősz elején kezdődött a járdafejlesztési program, amely jövőre is folytatódik /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Hanó Miklós alpolgármester sajtótájékoztatókon ismertette a közelmúltban: jövőre folytatódik az a járdafejlesztési program, amire az önkormányzat 2,3 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól. Emlékeztetettek, hogy a beruházást négy ütemre bontották, és a városi közgyűlés ülésén két napirend is foglalkozott a fejlesztéssel. 

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, hogy az első ütemben zajlottak eddig ténylegesen munkálatok. 

Elkészült az aszfaltozás az első számú választókerületben a Bezerédj utcában, a második számúban a Lencsési út 28–38. szám mögött és a Kőmíves Kelemen sor egy szakaszán, a kilencedik számú választókerületben pedig a Berényi úton, a Kőrösi, az Akácfa, a Széna, a Schweidel, a Zöldfa, a Czuczor, a Lorántffy, a Pulszky, a Bokor, a Németh Lajos, a Dessewffy, a Lahner utcákban. Emellett aszfaltozásra előkészítették a Sikonyi utat, valamint térburkolat készült a Szőlő utcában és az Áchim-lakótelepen a szobor környékén. 

Jelezte, hogy ezeken a helyszíneken kívül egyelőre nem zajlott máshol munka, az elmúlt napokban az érintett területeken a terepet rendezték, a földet és a törmelékeket szállították el. Az immár aszfaltozott szakaszokon is szükség lesz a jövőben a padka rendezésére. 

Hozzátette, hogy a második ütem a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik számú választókerület; a harmadik etap pedig a hetedik, a nyolcadik, a tizenegyedik és a tizenkettedik számú választókerület egyes szakaszait érinti. 

Ezeken a helyszíneken a munkálatok egyelőre nem rajtoltak el: kedvező időjárás esetén a térburkolatú járdáknál a kivitelezés január második felében, aszfaltburkolatúaknál pedig február második felében indulhat, de aszfaltozni majd csak áprilistól lehet. 

A városi közgyűlés ülésén döntöttek arról, hogy a nyolcadik számú választókerületben mely cég újítsa fel a járdákat 181 millió forint értékben. Ebben a körzetben összesen 4866 métert tesznek rendbe húsz helyszínen: például az Áchim utca páros oldalán 335 métert, a Rákóczi utca páratlan oldalán 486 métert, a Békési út páratlan oldalán 416 métert, a Kis-Tabán utca páros oldalán 367 métert, valamint az Alsó Körös soron 689 métert. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő korábban sajtótájékoztatón hangsúlyozta: léptékváltásnak lehet értékelni a 2,3 milliárd forintos programot, a megyei jogú városok közül egyedül Békéscsaba kapott ekkora forrást járdákra. 

Tisztában van a lakossági igényekkel, ezért kérte tavaly a kormányt, hogy támogassanak egy jelentős fejlesztési programot. Kiemelte, mindegyik választókerületet érinti a projekt, és főleg a forgalmas, valamint az intézmények közelében lévő elaggott részeket teszik rendbe. 

Következik a negyedik ütem

Döntöttek arról is a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén, hogy a negyedik ütem keretében mely szakaszokat tegyék rendbe, ez a határozat a tizenkettőből kilenc választókerületet érint. Több mint húsz helyszínen összesen több mint 5200 méter újulhat meg. 

Például a Ligeti soron 461 métert, az Aulich utca páros oldalán 325 métert, a Tavasz utcában – a Könyves és a Gyöngyösi között – 358 métert, a Viola utca páros oldalán 302 métert, a Veres Péter utcában – egyrészt a Franklin és a Tavasz között, másrészt a Rózsa és a Batsányi között – 684 métert, a Pozsonyi utcában több helyen 783 métert, a Lajta utca páros oldalán – a Kereki és a Gyár között – 500 métert tesznek rendbe. 

A városi közgyűlés ülésén kérdésre dr. Sódar Anita ügyvezető elmondta: felhasználták a kormányzati támogatás során biztosított teljes összeget, nincs tartalékkeret. A 2,3 milliárd forintos nagyszabású programban több mint 160 szakaszt korszerűsíthettek, korszerűsíthetnek jövő év végéig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában