Szilveszter

2021.12.30. 19:45

Szállnak a pillangók, repülnek a rakéták Békésben is

Pillangók, méhecskék és virágvarázsok, római gyertyák és telepek egyaránt sorakoznak a tűzijátékokat árusító helyeken Békés megyében. A szikrát szóró, durranó apróságok, valamint a komolyabb látványt nyújtó tűzijátékok – a megszokottnak megfelelően – nemcsak magán-, hanem közterületen is felhasználhatók a mostani szilveszterkor este 6 és reggel 6 óra között.

L. B.

Az idei esztendő vége felé is sokan megfordultak a különböző elárusítóhelyeken /Fotó: MW/

A veszélyességük és a hatóanyag-tartalmuk alapján négy kategóriába sorolják a tűzijátékokat – kezdte Leskovicsné Tóth Mária, a Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy a negyedik kategóriába az igazán jelentős tűzijátékok tartoznak, amiket csak szakemberek működtethetnek, ezek jellemzően az augusztus 20-ai látványosságok. A harmadik osztályba sorolhatókat 18 év felettiek vehetik, vehették meg a napokban, ezeket szilveszterkor este 6 és reggel 6 óra között lehet felhasználni közterületen és magánterületen egyaránt. Ha nem használják fel, akkor ezeket vissza kell juttatni: azonban nem az árusítás helyén veszik vissza őket, hanem kiírják, hogy miként érhetők el, és házhoz mennek a termékekért.

Az első és második kategóriába tartozó tűzijátékokat 14 és 16 év felettiek vásárolhatják meg. Ezeket nemcsak szilveszter előtt, hanem egész évben be lehet szerezni működési engedéllyel rendelkező szaküzletekben, és fel is használhatók magánterületen bármikor, közterületen pedig szilveszterkor. Ezek jellemzően pörgő, forgó, villogó, durranó apróságok, születésnapi bulik kellékei. Leskovicsné Tóth Mária ügyvezető elmondta, hogy a kisgyermekes szülők az apró, játékos, jellemzően földön maradó vagy éppen csak felszálló termékeket keresik. A fiatalok leginkább a római gyertyákért rajonganak, a felnőttek pedig a tűzijátéktelepeket viszik, hiszen azok sík felületről biztonságosan üzemeltethetők, és az akár több száz lövés révén többperces műsort szolgáltatnak. Az ügyvezető hangsúlyozta: be kell tartani az útmutatóban foglalt szabályokat, semmilyen terméket sem szabad kézből működtetni, és megfelelő távolságot kell tőlük tartani. A katasztrófavédelemnél ismertették: szilveszterkor országosan átlagosan ötven, tűzijáték által okozott tűzhöz vonulnak a tűzoltók.

Leskovicsné Tóth Mária, a Leskovics Pirotechnika Kft. ügyvezetője és Kakas Imre értékesítő /Fotók: Bencsik Ádám/

Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár több millió forintos kárt okozó is. Főleg fenyők, tuják és kukák gyulladnak ki, de nem ritka, hogy egy rakéta erkélyen landol vagy a szoba ablakán berepül. Megosztották: a megvett termékeket nem érdemes autóban tárolni; tavaly egy kocsiban hőt kapott tűzijátékok idő előtt elindultak, és az egész jármű kiégett. A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni és átalakítani, mindenféle módosítás változtat a megfelelő működésen, baleset vagy tűz lehet a vége. A legális árusítóhelyeken a termékek mellé adnak biztonsági útmutatót is, amely tartalmazza, hogy hova kell helyezni, hol kell meggyújtani a tűzijátékot, és hogy mekkora védőtávolságot kell tartani; a szabályokat pedig be kell tartani. Aláhúzták: ha tűz keletkezik, azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot. A rendőrség Facebook-oldalán közölték: továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni, aminek a kutyák és a macskák bizonyára nagyon örülnek. Aki szabályt szeg, az szabálysértési eljárás keretében akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat.

Figyeljünk oda a velünk élő háziállatokra!

A szilveszterkor használt pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult állat félelmében akár támadhat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol, és a riadt kedvencek pár óra alatt akár 5–10 kilométert is megtesznek. Sok kutya, macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a problémák – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Hangsúlyozták: a kutyában legyen csip, egyedi azonosító, emellett az ebekre és a macskákra érdemes a tulajdonos elérhetőségeit tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, így a megtaláló gyorsabban felveheti a kapcsolatot a gazdával. Otthon célszerű a kedvenceknek az utcai zajoktól elszigetelt helyet – belső szobát vagy udvarrészt, garázst, kerítéses udvart – biztosítani. Tanácsos a félősebb állatoknak állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában