Békés megye

2021.12.07. 08:15

Rendkívül csapadékhiányos volt az idei hidrológiai esztendő

Magyarországon és a közép-európai országok többségében november 1-ét tekintik az éves hidrológiai ciklus kezdő napjának, a következő év október 31. napját pedig a záró időpontnak.

Fotó: Shutterstock

A hidrológiai év a természetes vízkészlet felhalmozódási időszakát jelentő téli félévből, és a vízkészletek fokozatos csökkenésének időszakát magában foglaló nyári félévből áll – olvasható a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösségi oldalán.

Az eltelt időszak szomorú adatot hozott, hiszen a 2021-es hidrológiai esztendőben rendkívüli csapadékhiány keletkezett. A csapadékösszeg 384,2 mm-es területi átlaggal zárt, mely 193 mm-el marad el a sokéves 577,2 mm-hez képest, azaz rendkívül száraz időszakot tudhatunk magunk mögött.

Mint a bejegyzésből kiderül, ezen az sem segített, hogy az egy nap alatt lehullott csapadék tekintetében viszont pozitív rekord született. június 9-én Szarvas állomáson 102,4 mm eső esett, mely az ezredforduló óta eltelt időszak legnagyobb napi értékének bizonyult a KÖVIZIG területén.

Kép: KÖVIZIG/Facebook
 

A léghőmérsékleti viszonyok tekintetében is született érdekesség. A legnagyobb pozitív eltéréseket meglepő módon nem a nyári hónapok jelentették, hanem 2020. decembere, illetve 2021. januárja, amikor is a sokéves értékekhez képest majd 3 fokkal melegebb volt az időjárás.

A hidrológiai év során a talajvízszint havi értékei is az átlag alatt maradtak. A nyári szárazság hatása júliustól kezdve érződött a leginkább, és ettől kezdve minden hónapban nőtt az eltérés mértéke, 2021. októberének végére már majdnem 1 m-es volt a különbség – negatív irányban – a sokéves átlaghoz képest.

A 2021-es hidrológiai évről érdekes adatokat olvashatnak ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában