hálózati eszmecsere

2021.12.02. 13:59

Öt megye falu- és tanyagondnokai találkoztak Magyardombegyházon

Falu- és tanyagondnoki találkozót szervezett a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és a vendéglátó önkormányzat csütörtökön. A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármesterei, falu- és tanyagondnokai, jegyzői, intézményvezetői érkeztek a sajtfaluba.

Csete Ilona

A résztvevőket Dinyés Ildikó polgármester és a község falugondnoka, Mladonyiczki Zoltán fogadta, aki nekünk is elárulta, ezt a munkakört 2007 óta végzi. A napi tennivalói mellett segít az önkormányzatnál is. A település kicsi, nincs olyan ember, akit ne ismerne. Úgy fogalmazott, mint egy kis család, olyanok ők. Arra a kérdésre, hogy a találkozó helyszínéül az egyesület miért választotta a dél-békési kis községet, Csörszné Zelenák Katalin adott választ.

– A polgármester a településfejlesztésért díjat kapott, ezzel is felhívta sokak figyelmét falujára. A kilátástalanságból emelkedtek fel, példa számunkra. Most megismerhetjük jó gyakorlatukat.

Évente egyébként többször találkozik tagságunk (több mint 300 fő), tapasztalatcserékre járunk. És továbbképzésekkel is segítjük a tanya- és falugondnokainkat – sorolta az elnök.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára köszöntőjében a falu- és tanyagondnoki hálózat fontosságára hívta fel a figyelmet. Értékes kezdeményezésnek nevezte az öt megyében kialakított hálózatok összefogását az egyesület részéről. Kifejtette,

a kormány továbbra is támogatja a tanya-és falugondnoki hálózatot, annak a megerősítése a cél.

Erdős Norbert, Csörszné Zelenák Katalin, Mladonyiczki Zoltán, Dinyés Ildikó a találkozón /A szerző felvételei/

– Szükség van rájuk. Ma, Magyarországon ezerkilencszázan vannak, ötszáz közülük a tanyagondnok. Évente százával nő a létszámuk – mondta az államtitkát. A képzések (egy részét átvették a megyei önkormányzatok) kapcsán kiemelte, az óraszám csökkent, ám a képzés gyakorlat-orientáltabbá vált.

– E hálózatnak hiánypótló szerepe van. S miközben arról beszélünk, milyen fontos a szociális területen végzett munkájuk, ki kell emelni a vidékfejlesztési jelentőségüket is.

Ezt erősíti a hozzánk, ide érkező Nagy Attila, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkárság fejlesztési főosztályvezetője – mutatta be a jelenlévőknek Erdős Norbert, majd arról beszélt, milyen forrásokat különítettek el a falugondnoki szolgálatok fejlesztésére, működésére. Arra ösztönözte a jelenlévőket, éljenek a pályázati lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik