Beruházások

2021.12.29. 19:58

Milliárdokból léphet előre a békéscsabai felsőoktatás

Egy nagyjából 3 milliárd forintos beruházás keretében fejlesztenék a békéscsabai felsőoktatást: korszerűsítenék a főépületet, a tornacsarnokot, valamint az intézmény környezetét.

Licska Balázs

Egyre többféle képzés érhető el, így egyre népszerűbb Békéscsaba a felsőoktatásba jelentkezők számára. Képünk egy korábbi diplomaosztó ünnepségen készült /Archív fotók: Kiss Zoltán/

Fotó: Kiss Zoltán

A téma a városi közgyűlés legutóbb tartott ülésén került szóba. A grémium kiválasztotta a közbeszerzési eljárás végén azt a céget, amely elkészítheti a nagyberuházás terveit: egy budapesti céget bíztak meg a mintegy százmillió forintos munkával. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy mind infrastrukturális, mind tartalmi szempontból szükséges fejleszteni a békéscsabai felsőoktatást. 

Az infrastrukturális beruházás ügyében előrelépett azzal az önkormányzat, hogy elindulhat a tervezés. 

Az elképzelések szerint a korszerűsítés érintené a főépületet kívül és belül egyaránt, az igencsak elaggott állapotban lévő tornacsarnokot, az eszközparkot, de a környező járdákat, utakat, zöld felületeket is. Kiemelte: egyre népszerűbbek a Békéscsabán elérhető képzések. Tavalyhoz képest idénre nőtt a hallgatók száma, az előzetes érdeklődések alapján pedig várhatóan tovább emelkedik. 

Fontosnak nevezte, hogy a Gál Ferenc Egyetem (GFE) Gazdasági Karán hagyományosan elérhető alapképzések – gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, műszaki menedzser – mellett a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) való együttműködés révén sikerült további két alapképzést beindítani Békéscsabán: a programtervező informatikust és a gépészmérnököt. Ha ezeket nem csak pótfelvételi eljárásban hirdetik meg, vélhetően több tanulót tudnak beiskolázni. 

Kiemelte: nem csak alap- és mesterképzések vannak Békéscsabán, az érettségizettek felsőoktatási szakképzésre is jelentkezhetnek, illetve a GFE és az SZTE partnerségének eredményeként diplomásoknak szakirányú továbbképzések ugyancsak elérhetők. 

Elmondta, hogy a GFE és az SZTE további képzések beindítását tervezi. Folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi vállalkozásokkal, hogy a valós munkaerőpiaci igényeknek megfelelő kurzusokat tartsanak. 

– A fiatalok helyben tartása miatt nagyon fontos a felsőoktatás fejlesztése – mondta Paláncz György, a város oktatási ügyekért felelős tanácsnoka. 

Hangsúlyozta, hogy a ­Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködésnek is köszönhetően egyre ­többféle képzést nyújtanak a Gál Ferenc Egyetemen, igazodva a helyi vállalkozások igényeihez. 

Azzal pedig, hogy bővül a kínálat, nagyobb az esély arra is, hogy helyben tanulnak tovább a közép­iskolás éveik után a fiatalok, majd, mivel itt szereznek diplomát, a munkaerőpiac számára is értékes végzettséget, a városban is helyezkednek el. 

Hozzátette, hogy ugyanakkor nem csak a képzések tehetik vonzóvá a békéscsabai felsőoktatást. Az épületeket szükséges korszerűsíteni, a környezetet felújítani. A tervezéssel most elindult a ­Modern Városok Program keretében megvalósítandó beruházás eredményeként modern, a mai kor követelményeinek megfelelő helyen tanulhatnak majd a hallgatók. 

Felújítanák a tornacsarnokot is

A városi közgyűlés ülésen Paláncz György tanácsnok és Szente Béla önkormányzati képviselő kérdésére dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében készíttetik el a terveket, valamint annak részeként valósítanák is meg a komplex fejlesztést, amelynek összege a jelenlegi ismeretek szerint akár a 2,5-3 milliárd forintot is elérheti. Sorolta, hogy mik szerepelnek az elképzelések között. 

A teljes főépületet átalakítanák és felújítanák energetikai szempontból kívül-belül, valamint a tornacsarnok korszerűsítésére ugyancsak tettek javaslatot, mindenben egyeztetnek a fenntartó Gál Ferenc Egyetem vezetőivel. Ugyanakkor a fejlesztés összesen mintegy 6 ezer négyzetmétert érintene: nemcsak az épületeket, hanem azok környezetét is, megújítanák az utakat, a járdákat, illetve utcabútorokat, pavilonokat helyeznének ki. Egy sportpálya kialakításában szintén gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában