Koronavírus Békésben

2021.12.15. 06:52

Mától Békésben is felvehetik az oltást a legkisebbek is

Mától az oltópontokon, illetve a háziorvosoknál is megkezdődik az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni védőoltása. Az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát az országban.

Hírlap-összeállítás

A 12 év felettiek már eddig is felvehették a védőoltást /Fotó: MTI/Balázs Attila/

Az 5-11 esztendős gyermekek immunizálása szerdán kezdődik, a szülők napok óta regisztrálhatnak az interneten az oltásra. A gyermekek kijelölt kórházi oltópontokon, sőt a házi gyermekorvosoknál kaphatják meg a Pfizer-oltást. A vakcinainfo.gov.hu honlap folyamatosan nyitva van az 5-11 éves gyermekek regisztrálásához. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail-címmel rögzíthetik a gyermeket. Egy e-mail-címről egy gyermeket lehet rögzíteni. Pár napos átfutási idő után a www.eeszt.gov.hu oldalon időpontot is lehet foglalni.

A Békés Megyei Központi Kórház honlapján számolt be arról, hogy az intézmény is csatlakozott az 5–11 éves korosztály Covid-19 elleni védőoltási kampányához. A gyermekek oltására az oltópontok elérhetőségei: Gyulán a BMKK Pándy Kálmán Tagkórház gyerekambulanciák, míg Békéscsabán a BMKK Réthy Pál Tagkórház belgyógyászati tömb földszintjén a gyermekgyógyászati szakrendelés. Szerdán Orosházán is elkezdődik az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltása. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben de­cember 15-étől december 30-ig 8–16 óra között van lehetőség az 5–11 éves korosztály oltására, amihez már foglalhatók az időpontok.

A regisztráció és az időpontfoglalás után a gyermekek az orosházi szakrendelő földszintjén, a nőgyógyászati ultrahang helyiségében kijelölt oltóponton kapják meg a védőoltást. Ide a szakrendelő Könd utcai főbejáratán keresztül lehet eljutni. A tájékozódást táblákkal segítjük, és az ajtóban szolgálatot teljesítő katonák is segítenek, amennyiben szükséges – áll a kórház közleményében. Az oltópont december 24–26-a között zárva lesz, ekkorra nem is lehet időpontot foglalni. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Ko­ra­szü­lött­men­tő Alapítvány elnöke elmondta, teljes mértékben támogatja, hogy immár ötéves kortól be lehet adni a koronavírus elleni védőoltást. A gyerekek is lehetnek betegek, és esetükben is fontos megelőzni a fertőzést. Különösen azért, mert náluk is előfordulhat a poszt-Covid-szindróma vagy az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamat, ami súlyossá válhat, ugyanakkor megelőzhető a védőoltással.

Elárulta, ő maga is részt vesz szerdán és csütörtökön a vakcinák beadásában a gyulai gyermekosztály oltópontján. Hangsúlyozta, a szakirodalom és a külföldi tapasztalatok alapján is biztonságos a gyermekek oltása, tehát valóban nincs félnivaló a gyermekeknek szánt vakcinától, azonban a megbetegedéstől és a szövődményektől tartani kell. Kifejtette, gyermekek esetében is érvényes az, hogy igazolt fertőzés után három hónapot várnak az oltás beadásával. Viszont, ha valaki átesett a fertőzésen nemrég, úgy, hogy nem vették észre, és megkapja a védőoltást, az még inkább megerősíti a védekezőképességét a Covid-19 ellen.

Sebestény Nikolett gyulai, háromgyermekes édesanya kérdésünkre elmondta, a férjével, amint hallottak a hírről, hogy az 5–11 évesek is felvehetik a vakcinát, eldöntötték, hogy mihelyst lehetséges, regisztrálják 9 és 5 éves gyermekeiket. Az édesanya elárulta, ő maga korábban átesett a fertőzésen, amit nehezen élt meg, és mindenképp szeretné megkímélni tőle gyermekeit. Ezen túl tragédia is történt az ismerősi körében a közelmúltban koronavírus-fertőzés következtében, ráadásul ikergyermekei osztályát is elérte a vírus, így ők is karanténba kerültek. Bár szerencsére tünetmentesek, de ezek mind megerősítették őket abban, hogy a gyerekeknek is beadassák a védőoltást.

Szakmai ajánlást fogalmaztak meg

A házi gyermekorvosok részére kiadott szakmai ajánlás szerint az oltást először a krónikus betegségben szenvedő, például a szervtranszplantált és daganatos beteg (beleértve a vérképző rendszer malignus betegségét), krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban szenvedő, autoimmun beteg vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó – szülő által beoltatni kívánt – gyermekek számára kell biztosítani. Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem jelzi a háziorvosnak a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is. Egy ampullában tíz gyermek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően kell megszervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában