Beruházás

2021.12.08. 07:00

Lecserélik a várókat a csabai buszmegállókban

Csaknem 160 buszmegállóba telepítenek új, modern, a városképbe illeszkedő utasvárót az önkormányzat és egy cég együttműködése révén – ismertette Szarvas Péter polgármester. A beruházás nagy része immár véget ért, és várhatóan év végére fejeződik be teljesen.

L. B.

A Jókai utcában, a Csaba Center melletti megállóban a korábbinál nagyobb várót telepítenek /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Szarvas Péter elmondta: 158 utasvárót telepítenek Békéscsaba belterületén, azokon a helyszíneken, ahol az műszakilag is megvalósítható. Hangsúlyozta: nem csak a korábban is meglévő felépítményeket cserélik, a legforgalmasabb helyeken a kapacitást szintén bővítik. A polgármester hozzátette:

79 olyan megállóban is lesz váró, ahol eddig nem volt. Ezek a fejlesztések szinte az egész várost érintik, többek között sok új, fedett felépítmény kerül a Dobozi, a Berényi, a Kétegyházi, a Kolozsvári, a Magyar és a Veres Péter utcákra.

Hét helyszínen a korábbinál nagyobb várót helyeznek ki, így az Andrássy úton a piacnál, a Bajza utcában, az iskolacentrumnál, a kórház környezetében, a Jókai utcában, a Csaba Center mellett, valamint a Széchenyi utcában, a Csabagyöngyénél.

Ismertette, hogy mintegy száz váró készült el eddig teljesen, további 25 helyszínen pedig zajlik a felépítmény tartószerkezetének az alapozása. Ha az időjárási viszonyok engedik, akkor a beruházás ebben az esztendőben befejeződik.

Hangsúlyozta: csaknem tíz­ezren közlekednek autóbusszal Csabán, ezért indokolt, hogy a lehetőségekhez mérten javítsák a komfortot, hogy kényelmesebb legyen az utasoknak a várakozás időszaka.

A fejlesztés nemcsak nekik, hanem az önkormányzatnak is hasznos: a cég a kiépítés teljes költségét magára vállalta a hirdetési felületekért cserébe, emellett közterület-használati díjat fizet, ami évi 10 millió forintos bevételt jelent a városnak.

 

Durkó Tamás tarhosi diák: – A korábbi váró kicsi volt, így örülök a mostani nagynak. Nem ázok, ha esik az eső. Mindennap buszozok, Tarhosról járok be Békéscsabára középiskolába, az út negyven-ötven percet vesz igénybe Békésen keresztül. Mivel viszonylag ritkán mennek Tarhos felé járatok, változó, hogy mennyit, de általában sokat várakozok.

Szabó Ilona békéscsabai nyugdíjas: – A belvárosban lakok, ezért gyalog járok a legtöbb helyre, legyen szó akár a főtérről, akár a piacról vagy éppen a Csaba Centerről. Csak akkor választom a buszt, ha messzebbre megyek, például Mezőmegyerre. Örülök, hogy újakra cserélik a várókat városszerte, nyilván jobbak, mint amilyenek eddig voltak.

Knyihár Györgyné békéscsabai nyugdíjas: – Jaminában élek, így sokat utazok busszal, például amikor a Csaba Centerbe, a kórházba vagy Mezőmegyerre megyek. Hazafelé általában sokat is várakozok, mivel – főleg hétvégén – ritkák a járatok. Tetszenek az új várók, azt viszont sajnálom, hogy például Jaminában nincs mindegyiknek oldalfala.

Az előzményért KATTINTSON IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában