Hagyományteremtés

2021.12.13. 11:29

Közös vadászaton lőttek a Békés megyei Dianák Gyulán

Legutóbb közel fél évszázada, a hetvenes években vadásztak együtt kizárólag hölgyek Békés megyében. Ezt a tradíciót azonban szeretnék feléleszteni a Dianák, ezért, hagyományteremtő jelleggel, december első péntekének reggelére közös vadászatot szerveztek a Gyula melletti külterületekre, a Pejrét Vadásztársaság, valamint a megyei vadászkamara segítségével és támogatásával.

Busi Ottó

– Kívánom, hogy legyen ez hagyomány, jöjjenek a hölgyek, a kamara pedig ehhez minden segítséget megad – hangsúlyozta Zuberecz ­Tibor. Ezt követte az eligazítás, melyet a Pejrét Vadásztársaság elnöke tartott. Juhász Ferenc ismertette a vadászható fajokat: e szerint kifejezetten fácánkakas volt az aznapi cél, de a mezei nyulat és a törvényben engedélyezett szárnyas, illetve szőrmés vadfajokat is említette. Ezt követően a balesetvédelmi előírásokról szólt az elnök. Körülbelül fél kilenc körül a köszöntők és a vadászathoz szükséges információk megosztása után a résztvevők a szállító járműbe pattantak, mely elvitte őket a vadászatra kijelölt területre. Összesen három kört mentek, végül több mint hatvan apróvaddal, a terv szerint főként fácánkakasokkal tértek vissza a vadászházba dél körül.

Fácánkakasra vadásztak a hölgyek a Gyula melletti külterületen /Fotó: Lehoczky Péter/

Ezt követően a vadászok és segítőik végtisztességet adva terítéket készítettek: jobb oldalukra fektették az apróvadakat – az ősi hagyomány szerint ugyanis a lélek a szívben lakozik, így az majd nem a föld felé, hanem a mennybe távozik –, majd az állatokat fenyőgallyakkal körülvéve, a sarkokon máglyát gyújtva, kürtszignállal búcsúztatták. Az esemény végén avatásra is sor került, a Dianák közül ugyanis ketten ezen a napon ejtettek el elsőként fácánt. Mindezek után pedig egy ízletes ebéd várt a vadászokra és segítőikre a jól befűtött vadászházban, ahol a Dianák elismerően nyilatkoztak a szervezésről. Juhász Ferenc szintén elégedett volt, és meginvitálta a hölgyeket egy újabb vadászatra. Diriczi Rózsa is sikeresnek értékelte a napot, és ahogy fogalmazott, azon dolgozik, hogy a Békés megyei Dianák következő közös vadászatára ne kelljen újabb ötven évet várni.

Végtisztességet adnak a vadnak

 

„A vadász az elejtett vadnak megadja a végtisztességet. Az igaz vadász lelkében sajnálja az elejtett vadat, hiszen nem ellenfelével számolt le, hanem a természet egy részének az életét oltotta ki. Aki nem sajnálja, és nem ­becsüli az elejtett vadat, az soha nem lesz vadász, mindig csak puskás marad. Igazi büszkeséget akkor érezhetünk, ha megfigyelés és elbírálás után, jó lövéssel, kevés szenvedést okozva sikerült a vadat terítékre hozni” – olvasható a vadászok etikai kódexében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában