Felszerelt járművek

2021.12.18. 06:45

Jöhet a hó és a jég, felkészültek a télre Békés megyében is

A Gőzmalom téren sorakoznak a Tappe Kft. tolólappal, sószóróval felszerelt járművei. A cég felel most is a városi utak, bicikliutak téli üzemeltetéséért, azaz a hó eltakarításáért és a szakaszok síkosságmentesítéséért. Az ingatlanok előtti járdákat a lakóknak kell rendben tartaniuk.

Licska Balázs

Komlósi Gábor és Csóti János mutatta be a Gőzmalom téren a Tappe Kft. bevethető gépeit /Fotó: Bencsik Ádám/

Kifejezetten a téli üzemeltetésre, a hó eltakarítására és a síkosságmentesítésre szolgáló flotta tizenöt járműből áll – mondta a Gőzmalom téren Csóti János és Komlósi Gábor, a Tappe Kft. részlegvezetője és csoportvezetője. Sorolták: a kézi erő mellett tolólappal, sószóróval felszerelt tehergépjárműveket, traktorokat, rakodógépeket vetnek be, és szükség esetén máshol használt tartalékgépeket is szolgálatba állítanak. Az ügyeleti feladatokat harminc munkatárssal látják el, a java részük többéves tapasztalattal rendelkezik. Immár rendelkezésre áll 130 tonna só és 80 köbméter homok, de betáraztak fűrészporból és környezetbarát csúszásgátlóból is.

Jelezték, hogy bővült a kezelésben lévő szakaszok hozza az előző szezonhoz képest a fejlesztéseknek köszönhetően. Ezek között van például a korszerűsített Bartók Béla úti bicikliút, valamint a Kígyósi úti kerékpárút a Fonó és Kerekegyházi utak között.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a szokásnak megfelelően az előző hónapban megtartották a szakemberek a gépszemlét a Tappe Kft. telephelyén, és megállapították, hogy rendelkezésre állnak a feladat ellátásához szükséges eszközök, szóróanyagok.

A cég éjjel-nappali, 0-24 órás ügyeletet lát el, és ha az időjárási feltételek megváltoznak, a feladat elvégzésére a műszaki ellenőrök engedélyt adnak. Deresedés, jegesedés, ónos eső esetén, illetve, ha a hó vastagsága nem éri el az 5 centimétert, síkosságmentesítés a feladat. Akkor kell kézzel és géppel havat takarítani, ha a vastagsága túllépi az 5 centimétert.

Jelezte: a megadott jegyzékben szereplő utcákban dolgoznak a cég munkatársai. Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett utak és a gyűjtőutak, ezért ütemekre bontották a feladatot. 

Felkészült a télre a Tappe kft, képen Komlósi Gábor csoportvezető /Fotó: Bencsik Ádám/

Meghatározták azt is, hogy az egyes ütemekbe mely utcák tartoznak, és hogy a munkát mikor kell kezdeni és mikor kell befejezni. Az első ütembe 261 ezer, a másodikba 348 ezer, a harmadikba 47 ezer négyzetméter tartozik. Emellett van 100 ezer négyzetméternyi kerékpárút, de a buszmegálló-peronok és az oda vezető járdák, valamint a zebrák tisztán, csúszásmentesen tartása is a feladatok közé tartozik.

A városvezető elmondta: az előző idényben voltak kritikus helyszínek, ahol vagy nagyobb odafigyeléssel vagy gyakoribb munkával ki lehet küszöbölni a korábbi években előforduló lejegesedéseket, problémákat.

Hozzátette: az önkormányzat további három vállalkozóval kötött keretmegállapodást a be nem vont területek - például Jamina, Gerla és Mezőmegyer – hóeltakarítására, síkosságmentesítésére, illetve adott esetben rendkívüli munkálatok elvégzésére.

A járdákat a lakók takarítják

A Tappe Kft. feladata csak a városi utakra, bicikliutakra, alul- és felüljárókra, autóbuszöblökre és zebrákra terjed ki – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A polgármester elmondta, hogy az állami utakon, így az Orosházi, a Bartók Béla, a Gyulai, a Dobozi, a Békési, a Berényi, a Szarvasi, a Széchenyi, a Baross, a Jókai, a Petőfi, a Bánszki és a Bajza utcákban, a Kossuth téren és a gerlai Csabai úton a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel a hó eltakarításáért, a síkosságmentesítéséért. A főutak melletti külterületi kerékpárutakat is a közútkezelőnek kell rendben tartania.

Hozzátette: a parkok és játszóterek közlekedési felületei, valamint a határoló területek esetében a feladat ellátása a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-hez tartozik.

Jogszabályok szerint az ingatlanok előtt a lakóknak kell rendben tartaniuk a járdákat, üzletek előtt pedig nyitvatartási időben a boltosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában