Fejlesztés

2021.12.28. 19:49

Javultak az életkörülmények Tarhoson

Közel 200 millió forintos fejlesztési forrás érkezett csak az idei évben Tarhosra. A támogatások segítségével a településen tovább folytatták az életkörülmények javítását, a község komfortosabbá tételét.

Papp Gábor

Kürti Sándor polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő, Szilágyi Anikó alpolgármester és Iszály György, a kivitelező cég ügyvezetője bejárta a felújított útszakaszt /Fotó: Lehoczky Péter/

Az olyan kistelepülések életében, mint Tarhos, az elmúlt időszak komoly fordulópontot jelent, hiszen a fejlesztésekkel sokat tehettek az életkörülmények javítása és a fiatalok helyben maradása érdekében, a falusi csoknak is köszönhetően több fiatal pár már le is telepedett a településen. Jelenleg nem is nagyon lehet találni eladó házat Tarhoson – nyilatkozta lapunknak dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint mondta, kedvező jel, hogy egyre több gyermek születik a községben. 

A beruházások kapcsán kitért arra, hogy a belterületi úthálózat fejlesztése mellett a külterületi utakra is kiemelt figyelmet fordítanak a településen.

Egyrészt a külterületi részeken élők miatt, másrészt azért, mert sokan dolgoznak ma is a mezőgazdaságban. Dr. Kovács József kifejtette, a település több része is komoly megújuláson ment keresztül az elmúlt években, példaként említette a templomot és környékét, a faluközpont rendbetételét, a temető megújítását. Hangsúlyozta, az utóbbi nyolc évben rengeteget fejlődött Tarhos, és a munkát a jövőben is szeretnék folytatni.

Kürti Sándor polgármester kiemelte, legfontosabb céljuk továbbra is az, hogy a legjobb körülményeket teremtsék meg a helyi lakosok számára, fejlesszék az infrastruktúrát, a szolgáltatásokat. – Az elmúlt évek beruházásai mind ezeket az elképzeléseket szolgálták – tette hozzá Kürti Sándor. 

A polgármester hangsúlyozta, komoly eredménynek tartja, hogy a helyi és más településeken élő fiatalok számára is egyre vonzóbbá vált a község, akadtak olyanok, akik a környező városokból költöztek hozzájuk. 

– Szeretnénk megőrizni annak minden előnyét, amit egy kistelepülés adni képes, így a nyugalmat, a csendet, a barátságos légkört. Emellett ugyanakkor mindent megteszünk az infrastruktúra fejlesztéséért és a közösségi élet erősítéséért. Ez utóbbi területen a Tarhos Mindenkié Civil Egyesület kiemelt szerepet vállal – fogalmazott a településvezető. 

Az idei legfőbb beruházásokról megtudtuk, közel 5 millió forintból a vizesblokk korszerűsítésével folytatták a polgármesteri hivatal felújítását. A Belügyminisztérium 20 millió forintos támogatása és 3,8 millió forintos saját forrás mellett felújították az Arany János utca Dózsa György utca és Táncsics utca közötti szakaszát. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 127 millió forintból csapadék- és belvízvédelmi fejlesztések valósultak meg. Megvásárolták már a szomszédos Bélmegyer területén található egykori ifjúsági tábort, ott rekreációs és rendezvényteret hoznak létre. Közel 6 millió forintból újulhat meg a Tarhos-Békés Vadásztársaság vadászháza. A polgárőrség autót, a Tarhos Mindenkiért Civil Egyesület telephelyet, az önkormányzat 2,3 millió forintért fűnyíró traktort vásárolhatott meg. Sikeres lobbi eredményeként megújult a Tarhos és Békés közötti útszakasz. 

Újabb fejlesztéseket terveznek

A jövővel kapcsolatban Kürti Sándor elmondta, 2022-ben közel 15 millió forintból felújítják az orvosi rendelőt, ott baba-mama szobát alakítanak ki, illetve a kerítést is felújítják. Szintén pályázati támogatásból a Marosfővel kialakított testvértelepülési együttműködést is tovább erősíthetik. 

A polgármester kifejtette, a 2021–2027-es TOP Plusz Program első kiírásán 157 millió forint érkezhet a községbe. 

Ebből a Kossuth Lajos utca elmaradt részén szeretnék kiépíteni a szennyvízhálózatot, illetve aszfaltoznának is. A Zöldfa utca elmaradt részén a szennyvízhálózat kiépítése és aszfaltozása ugyancsak várható. Emellett belterületi kerékpárutat alakítanának ki, és tervben van az idősek napközi otthona, az óvoda és a polgármesteri hivatal energetikai felújítása. Tervezés alatt van a Tarhost Vésztővel összekötő kerékpárút, amely egészen Tiszafüredig vezetne, és folyamatban vannak a tárgyalások a Békést Tarhossal összekötő kerékpárút kiépítésével kapcsolatban is. A Vizesfási út fennmaradó szakaszának felújítását célzó pályázatot beadták, az elbírálás alatt áll. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában