Békés megye

2021.12.30. 06:45

Idén sincs szilveszteri mulatság virsli nélkül

Egész évben a virsli számít az egyik legnépszerűbb húsipari készítménynek. Az esztendő végén azonban még inkább, hiszen a szilveszteri és az újévi asztal egyik kedvence, és az átlagosnál jóval több is fogy ilyenkor a finomságból.

Papp Gábor

Fotó: Imre György

A virsli valóban az egyik legnépszerűbb húsipari készítmény, aminek több oka is van – nyilatkozta hírportálunknak Tamáskovitsné Gila Éva. A Gyulahús Kft. marketingmenedzsere elmondta, a csomagolt virsli hosszú ideig megőrzi a minőségét, és gyorsan elkészíthető, aminek köszönhetően percek alatt melegétel kerül az asztalra. 

Felhasználása sokoldalú, elég csak a tarhonyás ételekre, a levesekre, a lecsóra és számos egyéb fogásra gondolni­. 

A szakember elmondta, a virsli homogén állaga miatt a gyerekek egyik kedvence, éppen ezért nagyon ritka az a család, amelyben ne kedvelnék: – Ezenfelül, ha véletlenül többet vettünk a szükségesnél belőle, házilag is lefagyasztható minőségromlás nélkül – tette hozzá Tamáskovitsné Gila Éva, aki kitért arra, hogy a törvényi változás is segíti a virsli termékek minőségivé válását, hiszen csak 51 százalékos hústartalom felett hívható egy készítmény virslinek. Ha ezt az értéket nem éri el a húsalapanyag a termékben, akkor fantázianévvel kell azt illetni, ilyenkor például pálcikának vagy rudacskának keresztelik. Kiemelte, fontos, hogy a vásárló, illetve fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy a jó minőségű virsli, ami húst is tartalmaz, nem a legolcsóbb élelmiszeripari termék, a fogyasztói ár is jelzés a beltartalomra. Kérdésünkre elmondta, ebben segít a törvényileg előírt címkeszöveg, amely tartalmazza a termék összetevőinek listáját, mégpedig úgy, hogy a felsorolás mennyiségi alapon történik. 

A Gyulahús, követve a keresletet, ebben az évben is nagyobb mennyiséget gyártott virsliből az ünnep előtt /Fotók: Imre György/

– Amiből a legtöbbet tartalmazza a készítmény, az van a felsorolás első helyén, majd csökkenő sorrendben a többi következik. Ez a magyarázata, hogy a fűszerek általában mennyiségarányosan a felsorolás végén vannak – tudtuk meg. Gila Éva arra is felhívta a figyelmet, a virsli hőkezelt készítmény, a Gyulahús is készre főzve csomagolja, így otthon csak melegíteni kell. Egy-két perc melegítés a gyöngyöző forró vízben elegendő az ízek kibontakozásához, nem kell 10-20 percig főzni. Szilveszteri fogásként nemcsak éjfélkor, hanem például az újévi lencsesalátába is felhasználhatják, illetve akadnak, akik rétestésztában sütik ki, de ahogy korábban említettük, felhasználása rendkívül változatos. 

Mi is körülnéztünk kissé az év végi virsliajánlatok között. A legolcsóbb virsliként futó terméket akciósan kilónkénti 660 forintos áron kínálják, de találtunk kilónkénti 999 forintos készítményt is. 

Baromfipálcát már lehet vásárolni 600 forintért, míg sertésrudacskát 1200 forintért kilónként. A nívósabb, márkásabb virslik valóban drágábbak, kilónkénti 2000 forint alatt kezdődik az áruk, de akadnak 2000 forintnál drágábbak is, boltonként eltérő az ár. A csomagolt termékek természetesen többe kerülnek, mint a lédig. 

Sokan vesznek a finomságból

Tamáskovitsné Gila Éva kérdésünkre hangsúlyozta, az év utolsó időszakában, az újévet megelőző napokban mindig jelentősen emelkedik a virsli iránti kereslet, hiszen a termék a szilveszter egyik kedvelt finomsága, illetve az új esztendő első napján, napjaiban is sokan fogyasztják. A Gyulahús Kft. marketingmenedzsere kitért arra, hogy az étel glutén- és laktózmentes, így az ételintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják. A cég juhbeles és normál, több kiszerelésben is kapható virslijei egyaránt nagyon kelendőek. Mint megtudtuk, az ünnepeket megelőzően nagyobb mennyiséget gyártanak, illetve szállítanak ki mind a Gyulahús mintaboltjaiba, mind a különböző partnerüzletekbe. Érdekességként megemlítette, hogy Békés megyében a juhbeles virsli az átlagosnál is népszerűbb. A felmérések alapján a vásárlók egyre jobban ügyelnek a minőségre, tudatosan figyelik a virslik hústartalmát, és az alapján is választanak a kínálatból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában