Békés megye

2021.12.08. 20:00

Idén a járvány végét is reméljük adventkor

Az advent üzenete mindig egyértelmű volt az egyháztagok számára. A karácsonyt megelőző négy hét a várakozásról és elcsendesedésről szól máig. Hírportálunk kérdésére a megyei egyházak képviselői elmondták, idén egyértelműen csatlakozik a fentiekhez a remény is a pandémia végére vágyakozva.

V. E.

Czank Gábor elmondta, egyházi szemszögből az advent a várakozás Krisztus születésének ünnepére /Fotó: Imre György/

Czank Gábor gyomaendrődi plébános kérésünkre megfogalmazta, egyházi szemszögből számukra az advent a várakozás Krisztus születésének ünnepére. Lényegében egy bűnbánó, böjti időszak. Ilyenkor hangzanak el az ide kapcsolódó liturgikus énekek, szövegek és imádságok is az alkalmakon. Például ilyenek a régi ószövetségi próféciákból merített messiást és a megszabadítást váró gondolatok. Az egyházi szempont olvasata mellett pedig az idei adventben egy olyan időszakot élünk meg mindannyian, amikor már tényleg nagyon szeretnénk megszabadulni a jelenkor, mondhatni, legfőbb problémájától, a koronavírustól. Tehát a karácsony előtti négy hét most egy reményteli várakozásról is szól arra vonatkozóan, hogy vége legyen a minket egymástól elválasztó,és az ünnepeinket tönkretevő pandémiának.

Marti Miklós békéscsabai református lelkész elmondta, az advent üzenete máig az, hogy várjuk a szabadítót. Hozzátette, ugyan a keresztyének már nyilvánvalóan tudják, hogy eljött Jézus Krisztus személyében, aki a legnagyobb problémától, a bűntől és annak következményeitől szabadította meg az embert. Az idei adventben a legtöbb ember ismét a szabadításra vár, mégpedig a koronavírus okozta helyzetből. Végül elmondta, a lassításról azonban már kevésbé szól ez a négy hét, hiszen a feladatok akár a család, a munkahely körül vagy az élet bármely területén, nem szűnnek meg, illetve megváltozni sem fognak érdemlegesen. Ami örök, hogy az új egyházi év kezdetét jelenti ez az időszak, amikor próbálunk jobban odafigyelni Isten igéjére és akaratára.

 

Lázár Zsolt evangélikus esperes, igazgató-lelkész kifejtette, decemberben belépve az Ótemplomba az Angyali Reggeleken megérezni, hogy milyen az igazi advent. Az a várakozás, amikor biztosak vagyunk kívánságunk beteljesedésében. Hiszen Jézus visszatér, és mindaz, amit az ember elrontott a földön, helyreáll. Visszaemlékezett, amikor elkezdték ezt a sorozatot, a maja naptár okozott egyfajta pánikot a világon, amiből kiindulva sokan gondolták, hogy vége lesz a világnak. Most pedig a görög ábécé betűi, a koronavírus mutációi generálják a félelmet az emberek lelkében.

Hangsúlyozta, a világ ugyan megváltozott, de Isten üzenete ugyanaz maradt. Mert akkor és most is ugyanazzal a szeretettel szólít meg minket. Ezért van szükségünk az adventre, az elcsendesedésre és az odafigyelésre. Mert hiába ez az év legzsúfoltabb időszaka a családoknak, a cégeknek és az intézményeknek, mégis ilyenkor kell megtalálnunk a csendet, a reményt, Isten szeretetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában